Masa I kecik2 dulu, I used to watch my Mak menjahit using mesin jahit yang guna kaki tu. Masa tu rasa best betul kalau I dapat menjahit sama. And then bila I dah besar sikit and my Mak nak ajar I jahit baju kurung, terus I tolak awal2 sebab langsung I tak minat menjahit ni. Masa tu, I cuma akan pegang benang and jarum untuk jahit baju I yang terkoyak aje🙂. And then with studies and work and life, I didn’t have time to belajar menjahit nor getting interested in sewing.

Then when we permanently moved to Adelaide, a friend of ours gave her old Singer sewing machine to us sebab she wanted to get a newer model. Masa tu I terima aje lah sebab orang dah bagi kan and then at that time I thought, boleh jugak I guna untuk jahit baju yang terkoyak or untuk naikkan hem. The first thing yang I self thought was how to jahit lurus. Sebelum tu, I tak pernah berjaya nak jahit lurus, mesti bengkang bengkok segalanya. Jahit hem curtain yang lurus tu aje pun herot berot you, sampai membuatkan my Mak tension aje kalau I tolong dia menjahit, hehehehe…. I ingat lagi, punyalah gembira hati I the first time I berjaya jahit lurus. But I was so stupid at first, manalah I tau yang kat every machine ada markers to make sure you sew straight! Bila I ‘terjumpa’ markers tu, baru lah senang hidup I when it comes to jahit lurus ni🙂.

Pastu bila hati dah berkobar2 and bersemangat nak menjahit, I enrolled in a 5-week beginners sewing course (3 hrs/week aje pun). Masa tu lah I belajar menjahit guna patterns yang ready-made tu. From zero knowledge to quite a bit of knowledge which is amazing for me🙂. And strating from then, setiap kali ada sale on the sewing patterns, macam2 patterns I beli. And bila ada sale kain aje, macam2 jugak I beli, hehehe… And then, I share beli overlocker dengan my MIL, lagi lah bersemangat terus I nak menjahit kan, hehehe. Banyak jugak lah benda2 yang I dah buat but mostly the girls’ pants, shorts, dresses, skirts and adults’ pants. Dulu bila I balik M’sia, mesti I buat something for my nieces. But yang tak best nya, since I cuma ambik beginners lessons aje, sampai sekarang ni, I cuma boleh jahit baju bila ada patterns sahaja. kalau takde patterns, jangan harap lah I reti nak membuat nya🙂.

The sedih part is, since about a year ago, I’ve stopped sewing. Note: cuma berhenti sewing aje, beli patterns and kain masih diteruskan, hahahaha….. Tak tau lah kenapa, suddenly the motivation wasn’t there😦. Even The Other Half pun selalu jugak tanya bila I nak mula buang habuk from the top of the sewing machine and the overlocker, cisss……

But a few days ago, I dah start kemas2 my sewing area and dah start sapu2 habuk and dah start keluarkan patterns and ironing the patterns🙂. Ini semua disebabkan I baru tersedar yang it’s already October and the wedding is in December, which is only 2 months away!

Agggggghhhhh!!!!

Baru lah I terasa nak nangis sebab I masih belum siap buat the flower girls’ dresses! I’ve managed to cut 3 so far, so there’s 5 more to go! But luckily lah I cuma buat the simplest dress so hopefully it won’t take that long to finish them. But I will be extra busy lah for the next few weeks especially on weekends until lah all the dresses are done. I takut jadi macam tukang jahit kat M’sia masa bulan puasa aje, sampai malam sebelum Raya pun masih lagi sibuk menjahit baju! Tak ke haru kalau pagi2 wedding day tu I still lagi tersengguk2 depan mesin jahit, wahkahkahkahkah…. Macam mana I nak bergaya jadi penyambut tetamu macam tu kan😉.

DSCF7275

A dressmaker busy at work, hehehehe…..

Bila dressmaker busy (entah kat mana busy nya pun I tak tau lah tu), dinner pun yang simple sangat2 lah..

DSCF7279

Our dinner tonite, quesadillas.  Yang meleleh2 keluar inbetween the tortilla bread tu is a mixture of melted cheese and bolognaise sauce🙂. We had it with corn on the cob and fries…

2 Responses to “”

  1. CheYahChomel Says:

    Salam….

    Got this blog from Kak Azie's blog. Ada nak jual used pattern x? saya dok belajar menjahit nih. x sabar nk beli mesin jait. tp tau la kan…kt mesia nih sumer mehei……

  2. lemongrass Says:

    CheYahChomel,
    salam…My used patterns semua I dah potong2 and not in good condition and memang tak sesuai lah untuk di jual kat orang. Tapi kalau you tak kisah, I boleh bagi aje kat you. Kat M'sia susah ke nak dpt patterns?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: