The whole day today was spent surrounded by cloth and patterns! Dari pagi sampai ke maghrib, bergelumang dengan kain🙂. Tapi kan, nampak sangat bukan pro nya, kalau professional tailor satu hari suntuk bergelumang dgn kain, sure dah berhelai2 baju siap. But since I ni masih amatur, baru 2 helai seluar yg siap. How come tiba2 buat seluar? Because The Other Half nak pakai thin cotton pants untuk lepak2 and buat kerja around the house kat M’sia nanti. Masa I balik M’sia haritu, I nampak my brother pakai seluar buat dari kain pelikat. And since The Other Half ada berlambak2 kain pelikat yang dia memang tak kan pakai(gifts from relatives kat M’sia), I might as well convert them to pants yang gerenti dia akan pakai kan. Dari tersimpan aje dalam plastic kutip habuk kan. What’s happening with the flower girls’ dresses you might ask? The dresses tak siap lagi sebab I have to make a few readjustments and alterations to the patterns, so tu yang lambat tahap siput tu. Takpelah kalau lambat macam kura2 asalkan siap betul tak, hehehe…

And since I tak keluar ke mana2 hari ni, I felt like having a big lunch. So, I made nasi goreng makan dengan sambal ikan bilis, keropok goreng and sate goreng and also jemput2 udang. Sate goreng ni from sate daging and ayam balance from the other day yang I froze. Kan my icebox ni magic so bila terasa nak makan sate, tinggal bukak freezer and voila! keluar sate, wehehehehe… But malas nak cucuk, I goreng aje lah. The Little Misses like it this way better sebab diaorang kata senang nak makan🙂.

DSCF7290

So, bila dah makan a big lunch, semua orang tak lalu nak makan a big dinner lah. Which was fine by me sebab I cuma buat toasted cheese sandwich aje, hehehe….

Oh lupa nak cerita, tadi I suruh The Other Half beli charcoal kettle BBQ kat KMart cos it was on sale. Alah, kettle BBQ ni yang bulat and bertutup tu but instead of using gas, it uses charcoal. The Other Half kata dia tak nak BBQ yang guna gas sebab, his reason was, “I want my food to have the charcoal smell when we have a BBQ. It taste much nicer🙂.” And since dia yang akan masak kat BBQ tu, let him get what he wants lah kan😉.

DSCF7294

Can’t wait for nice weather now so we can rasmikan our new BBQ. The Other Half dah berangan nak masak macam2 in it, wahkahkahkahkah…. We’ll wait and see right😉. (Most probably I lah yang have to do all the work from buying the meat/chicken to cutting it to marinating it) but he’ll be the one standing next to the BBQ feeling so proud of his creation, hahahaha….🙂.

10 Responses to “”

  1. Adnazthie Says:

    LG..apa kata instead buatkan the other half pants buat kan kain lipat macam pelikat tapi bergetah, mesti relative u vanger sbb mat saleh ni pandai lak pakai pelikat…wa ka ka. ha ha ha (masa ni pun I dh gelak sebab try tu imagine..kah kah kah-jgn mare)
    Kain pelikat lalalala

    Selamat ber BBQ.

  2. Adnazthie Says:

    Oooops lupa lak tapi klu pakai make sure t shirt atau baju kat luar, tak leh masuk dalam.

    Atau pun buat macam samping macam bebudak pakai tu mmg macam cara orang pakai kain pelikat.

    Jangan mare ye gurauan di pagi harini.

  3. lemongrass Says:

    Akiratoriza,
    hehehe… berjaya juga akhir nya ye dpt jadi first commenter. Itu lah, I pun ingat dpt siapkan flower girls dresses tu wknd ni, insyaAllah… satu hari nanti akan siap juga, hehehe…

    Nadia,
    wehehehe… semi pro yg tak kan berganjak ke pro🙂..

    Rahmath,
    I tengah tension nak buat alteration for the dresses tu, tu yg I buat pants for hubby, sbb pantas ni snng sgt2 nak buat. I wanted to be able to say, "I've made something" hehehe…

    Sue,
    tu lah kan, tu yg we all beli the charcoal BBQ just for the smoky flavour🙂. Memang tak sabar tunggu nice weather to rasmikan the BBQ!

    Adnazthie,
    wahkahkahkah…. My hubby kata dia rasa tak selesa pakai kain pelikat ni sbb rasa berangin aje😀. Everytime dia pakai kain pelikat, I yg seriau sbb I takut terlucut aje kain tu, pengsan lak my parents nanti, wakakakaka…

  4. ain Says:

    wow..melayu abis lunch min. yg tak tahan tu jemput2 udang tu!!! my fav!!

    psst..hubby akak pulak suka pakai kain pelikat…dia kata berangin!! hihihi

  5. lemongrass Says:

    Kak Ain,
    tekak I ni memang mengada, bila nak makan melayu, abis2an melayu, hehehe…
    Psstt.. hubby you mmng exact opposite of my hubby lah ye part berangin tu, hehehehe

  6. Ayu Says:

    uuiikksss…rajinnya akak buatkan pants utk ur hb.tp tul gak kata akak….syg klu dibiarkan kain pelikat tu tak b'usik.tentu org yg bg kain tu bangga klu tgk kain tu dah ditransform kan ke pants dan dipakai oleh mat saleh.hehehe…

    hm…ayu pun prnh usha tmpt bbq mcm akak tu.rasa mcm best je bila masak kat dlm tu (kes syok tgk licience to grill kat AFC la ni).tp klu kat umah ayu la…xsesuai lak nak buat bbq sbb umah kita org rapat2.ada yg jiran sebelah menjeling maut kang.hehehe…

  7. lemongrass Says:

    Ayu,
    Kain pelikat tu sikit nya lama tersimpan dlm plastic bag tak di pakai2 so tu yg Akak buat pants, sbb sudah gerenti dia akan pakai nanti kat M'sia🙂.
    Alah, kalau juran Ayu jeling maut, Ayu invite lah dia ber BBQ sama, sure jeling maut tu tukar jaid jeling manja nanti, hahaha

  8. Prihatin Team Says:

    Memang betul, BBQ ni guna arang jer yg paling best.. bukan setakat rasa, bau dia jer dah yummy.. leh buat kita selalu rindu tauu…

  9. lemongrass Says:

    Prihatin team,
    bau arang tu yg power kan🙂

  10. Ummi Says:

    Akak nk tunggu je u all pnya BBQ nnt..kot-kot bau asap tu leh smpai ke Pahang..Mmg rasa x sabar kan bila dpt toys baru nih..hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: