Sup or soto or both?

I wonder how many hubbies got asked the question, ‘What’s our song?’ last night selepas my post🙂. Sure heran hubbies apasal lah tetiba the wives tanya soalan pelik sikit. Kalau The Other Half memang tak heran kalau I tanya soalan pelik sebab I memang suka tanya soalan pelik2 ni, hehehehe. And hubbies yang tak ingat their special songs, sure kelam kabut malam tadi nak mengingatkan balik kan. I wonder berapa orang hubbies yang marah kat I semalam sebab because of my post membuatkan wives diaorang muncung sikit when the hubbies couldn’t remember their special songs, hahahaha…

But, I’m glad to find out actually ramai jugak yang ada special songs ni ye which is so sweet😀. Kiranya ramai jugak lah yang satu group jiwang dengan we all ni kan, hahahaha. Tak lah we all rasa lonely sangat2 all alone in the jiwang group (memang boleh bukak FB group lah macam ni kan😉).

Anyway, malam ni malas nak celoteh panjang since dah nak tengah malam baru nak post entry. The Other Half’s flown off to Sydney today for the last time this year. And I pun masak something that I’ve mengidam (as in saje2 gatal mengidam nak makan not because of mengidam berisi) nak makan for quite a while now. I had to wait until The Other Half pergi outstation baru lah boleh makan, hehehe.

DSCF7439

Taadaaaa…… My beehoon sup soto. Actually I teringin nak makan soto but terlupa pulak nak masak nasi impit awal2 and malas nak tunggu so I makan dgn beehoon. And instead of buat sup ayam, I buat sup daging and then letak tahu goreng, bawang goreng, kacang goreng, taugeh, daun ketumbar and suun goreng. So tu yang nama dia beehoon sup soto sebab dah campur macam2🙂. And the icing on the cake was the sambal kicap. I love sambal kicap but I hate the garlic breath that stays with you for a few days! Berus lah gigi macam mana pun, still ada lingering garlic smell tu kan, hehehe. Masa makan tak hingat, bila dah bau garlic, baru lah nyesal🙂.

22 Responses to “Sup or soto or both?”

  1. Yati-M Says:

    Salam LG.. lama tak jengah (eh tak pernah tinggal jejak pon kot..heheh)

    cakap pasal lagu…saya pon suka sgt le kat Savage Garden tau…

  2. zdiana Says:

    hehe.. pasal love song tu siap letak kat status fb.. ekekekek

  3. hasni Says:

    aiseh men
    sup tu menggiurkan

  4. ain Says:

    akak pun suka tanya ngan hubby perkara yg mengarut2 tentang hati! hubby cakap akak jiwang, hubby pulak jenis selamba dek je!!! tu yg best bila dera dia menjiwang gak!!hihihi

    hari ni pun akak plan nak buat soto simple2 je!!

  5. lemongrass Says:

    Yati-M,
    salam singgah. Lagu savage garden tu memang jiwang habis kan, hehehe

    zd,
    wakakaka…. siap tu😛

    Hasni,
    I suka sgt2 sup ayam n daging makan dgn mee but hb tak suka so tu yg tunggu dia takde, baru I belasah makan bermangkuk2, hehehe

    Kak Ain,
    samalah kita, wehehe. I pulak suka tanya benda2 mengarut masa nak tidur. Tension aje hb kdg2 sbb dia tak bleh nak tidur,hahaha

  6. indahhouse Says:

    Salam kak LG,
    sama la kita…bihun sup. hehe.
    Masa memula tau cara wat sambal kicap, memang pelik, sebab taruk bawang putih jer, n cili padi. tapi, rasa dia sedap gak…tapi, huhu, amik cikiiit jer. pedas…ngeee

    p/s: hubby kak LG, suruh kak diet ker, tak bg makan byk2😉

  7. Umi Says:

    Salam… rajin nyer u masak.. i mmg malas masak coz hubby i yg selalu masak but last nite i ada semangat lak nak masak coz tgk ur blog.. my kids ckp, dinner yg i buat last nite sedap… hehhee..
    seronok plak… nnt i masak lagi..
    beehun soto tu my son punyer favourite.. weekend ni leh buat…
    have a nice day LG…

  8. zarin Says:

    sup ke soto ke i belasah je janji ada sambal kicap with that smelly garlic tu kekekeh….

  9. dila~noor Says:

    before kawin my mum pnye smbal kicap mmg jenis yang ade bau garlic kuat..tp sdp pnye psl..thn jer,tp bile kawin i wonder why my MILs sambal kicap sedap jgk..tp takde smelly sgt..rupenye die goreng jap bwg putih n cili padi tu..baru blnd or tumbuk n tmbh kicap..
    goreng tu sekejap je..takyah smpai coklat..goreng sebiji2 terus..
    and mcm sis LG yang takut pedas cili padi,bile goreng cili boleh kurangkan pedas jgk..
    cubela =)

    p/s:i suke yang version perah limau kasturi sikit..huhuh..mantap =)

  10. fmina08 Says:

    kak min…i like sambal kicap tooo…xkesah la bau garlic ke apa..boleh buang angin what garlic tuh..hiiiii..kadang2 mkn kerepek pisang pon cicah sambal kicap..hehe mesti org cakap sembrono jek saya nih..ni lidah JAWA pape ntah..

  11. Flower Says:

    Tak kisah lah mulut bau garlic. Asalkan perut kenyang. Lagipun bukan kita yg cium bau tu pun, org lain yg terkena.

    I pulak, my hb tak rasa pelik kalau I tanya soalan yg pelik2. Sbb I ni pun pelik punya org.

  12. iaaini Says:

    Wah, semalam bukak cerita pasal song, hari ni bukak cerita pasal soto lak! Hehehe Aisey, soto ialah my favourite. Nih dah meleleh air liur dok teringat kat soto my mom. Mujur tak basah keyboard, hehehe. Kalau dok dekat my mom, memang dah mintak dia buatkan. Dia memang terror bab masak soto, kaw kaw punya. hehehe Lapar lah pulak, mujur dah dekat nak gi lunch :)Nak makan nasi goreng or bihun kungfu? :)))

  13. akiratoriza Says:

    Salam…
    Hi LG… erm xdpt pun resepi pizza yg sy nak tu… leh email lek x? my email : akiratoriza@yahoo.com.my. lau makan soto tu sedap makan ngan nasi himpit kan… nape daun sup tu beso sgt? dah xsabo nak makan ae…. hihihi

  14. azieazah Says:

    Tetiba lak teringin nak makan Bakso.. wuaaaa.. enak bangettt…:D

  15. lemongrass Says:

    Indahhouse,
    mlm tadi I buat sambal kicap letak 6 biji cili api,wehehe..Perasan lah kononya dah best sgt letak 6 biji tu🙂.
    Hubby I x boleh ckp apa sbb dia pun mengembang sama, hehe

    Umi,
    klu my hubby yg masak hari2, I rasa surenya my kids akan nangis2 suruh I masuk dapur balik, hehehe.
    memang seronok kan bila our kids appreciate our cooking. Tu yg buat lagi teruja nak masak tu🙂.

    Zarin,
    betul betul, hehehe. I pun klu takde sambal kicap, rasa mcm tak sedap langsung sup or soto tu. Memang dasar oran gjawa betul lah I ni, hehehe

    Dila,
    wahh.. bernas betul idea yr MILs.Selama ni I cuma goreng benda2 tu bila masak sambal belacan but klu buat sambal kicap tak pernha pulak terfikir nak goreng. Next time bolehlah I cuba cara MIL tu. Sure harum aje mulut lepas ni, hehehe

    fmina,
    I pun masa makan sambal kicap tu tak ingat pasal bau, hehehe. Tapi tak lah sampai cicah kerepek pisang kat sambal kicap🙂. I suka cicah makan nasi panas, kari ikan/ayam ada terung,ikan kembung goreng, tahu goreng ngan sambal kicap. Waduh2, memang payah nak berenti makan, hehehe…

    Nora,
    yr hubby dah lama hidup dgn you so dia pun dah paham sgt2 ye kepelikkan u, hehehe..

    Iaaini,
    I pun dah lama sgt tak mkn soto my Mak.Masa I kecik2 dulu, setiap kali raya haji, Mak I mesti buat soto and I memang makan beria2🙂

    Akira,
    sorry lah tak sempat lagi nak menggodek buku and menyalin resipi nya. I'll email you tonite ye🙂

    Kak Azie,
    hikhikhik… jom makan ramai2😉

  16. akiratoriza Says:

    Salam…LG..

    Sori r lau saya menyusahkan bout resepi pizza tu…erm buzy xpelah take ur time k… thanks alot coz sudi melayan saya yang ntah datang dari planet mana ni… kihkihkih…

  17. lemongrass Says:

    Akira,
    salam .. I dah email u the rcipe malam tadi.Dah dpt tak?🙂. I ni kdg2 malas sikit nak menaip resipi, hehehe…

  18. Azita Says:

    apa ada pada nama? tapi kalau x ada nama, nak panggil apa ye? janji halal dimakan, sedap, ringkas dan menjilat jari…hehehe

  19. lemongrass Says:

    Kak Ita,
    betul sangat2 tu, hehehe

  20. lin Says:

    klu ada 'bege'-dil lagi sedap nih..hehe.yummehh!!

  21. Ayu Says:

    aaaddeehhhhh…sedapnya beehoon sup soto tu.lapar seehhh….

    k.min…akak tak suka bau garlic eh? ayu lak mmg suka mkn bwg putih.xtau la nape.bwg besar pun suka gak terutama dgn satay n pencuk.

  22. lemongrass Says:

    Lin,
    I ni malas nak buat bergedil pastu I pun tak suka sgt, tu yg togel aje soto I, hehehe

    Ayu,
    I tak kisah bau garlic tp kesian kat orang sekeliling yg tercium bau tu setiap kali kita bersuara🙂. I pun suka makan bawang besar yg mentah tu, sedap kan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: