Wedding Part 1

No wonder lah people don’t do majlis kenduri kahwin ber rewang tiap2 tahun. The preparation leading up to the big day basically started full on on Wednesday afternoon and it got increasingly hectic and frantic sampai lah hari Ahad semalam. Then hari ni pulak, the cleaning up day which is still going on as I’m writing this. Dah berapa hari we all tidur lewat malam menyiapkan kerja2 mengisi door gifts, memasak kuih for the rewang people, mengemas rumah and segala bendalah. Kat Perth dah selalu tidur cepat so bila dah a few nights kena tidur lewat malam, my body terkejut giler. Masa kenduri semalam I rasa dah nak tertidur2 masa layan tetamu, hahahaha. My Dad boleh kan tertidur kat meja makan masa borak2 dengan kawan2 dia, gelak betul I, hehehehe. Mat Saleh I yang sorang tu pun setiap malam kena tidur lewat but tidur dengan lenanya sebab satu hari suntuk kerja mengangkat benda berat2🙂. He said instead of gaining weight cuti2 Malaysia ni, he thinks he’s lost a few kilos already in the sweat!🙂. Alah, seminggu aje hilang berat badan, 2 minggu lagi surenya tambah berkilo2 kan, hehehe…..

Basically, semua orang dah tak larat nak angkat punggung nak buat kerja lagi ni (well, maybe I aje yang dah tak larat nak tengok pinggan mangkuk and lauk pauk lagi ni😉), tu yang I mengupdate blog ni yang dah seminggu tak di kemas. Banyak cerita I nak cerita and banyak gambar I nak tayang especially gambar The Other Half yang di nanti2 kan mencuci pinggan and gambar all the flower girls with the dresses yang I buat and sampai hari Sabtu semalam, masih sibuk I menjahitkan sash nya, memang malas giler I ni, wehehehe. Nasib baik lah sempat siap you, so dapatlah the girls pakai the dresses semalam. In a way, I was really happy with the dresses sebab nampak cantik and cerah and ceria the green theme instead of malap or too bright.

Ok lah, I better tayang gambar2 sekitar majlis kahwin semalam. By the way, terima kasih banyak2 kat Nanae, Zana, Lily and Salina sebab sudi datang dari jauh untuk berjumpa dengan I and tolong memeriahkan majlis kahwin ni. Dapat jugak jumpa you all🙂.

DSCF7702

First of, nak tunjukkan gambar ‘orang orang kuat’ majlis kahwin semalam, wehehehe. Miss 6 punya muka memang hilarious!🙂

IMG_0443

Kan I dah cakap, diaorang ni orang kuat majlis😉

IMG_0450

Tengok tu, sampai larut malam pekerja belakang tabir isi door gifts🙂.

And on Saturday before the wedding, barulah ramai2 rewang people datang rumah for the food preps. And style kenduri kahwin kat Ijok ni, tuan rumah kena sediakan brekfast untuk people yang datang rewang on that Saturday. So, my Mak and cronies sediakan nasi impit, rendang daging, sambal tumis and kuih muih untuk orang rewang pagi tu. 2 hari sebelum tu I ditugaskan tolong my Mak buat karipap, nak pengsan we all buat karipap! Nasib baik lah anak dia ni pandai gak kelim karipap, hehehe….

IMG_0475

Melapah lembu

IMG_0512

Memotong sayur mayur

Psst… agak2nya this guys kat rumah tolong tak kat dapur? hehehe😉

IMG_0478

Mandur dan cucu mandur menengok orang pasang khemah.

IMG_0517

IMG_0497

Hah… ini baru nampak betul sikit kan, all the ladies nampak tak kekok merewang, hahahahaha…

IMG_0529

IMG_0530

Having lunch that was prepared by the rewang people. Menu utama lunch hari Sabtu untuk orang2 rewang ni mesti sup tulang and kerabu. Tak tau lah kenapa, I tak minat sangat sup tulang ni so memang sikit pun I tak rasa but kerabu tu memang I bantai beria2. Don’t ask me about the tudung yang I pakai tu (I just cilok tudung my Mak bila nak keluar rumah and the only kaler yang dia sempat sambar was green!).

IMG_0546

The pelamin in the making

IMG_0547

Cheap labour, hehehehe….

And gambar yang dinanti nanti kan. Tukang cuci pinggan Mat Saleh, hahahaha….

IMG_0570

I sambung lepas ni ye……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: