Cuti2 Malaysia di musim tengkujuh

Kalau bercuti ke negara 4 musim, lebih kurang macam bercuti masa Winter lah yang memang selalu hujan or sleet or snow. But yang bezanya cuma kat negara 4 musim tu, it’s so so cold masa Winter, kat M’sia ni cuma basah aje lah masa Musim Terngkujuh ni without the coldness🙂.

On the Friday we got to Melaka after menempuhi highway PLUS dan drivers yang tak makan saman, we all singgah sebentar kat Ayer Keroh untuk solat Jumaat and lunch. Tempat yang paling dekat dengan masjid at that time was Mydin so we all pun pergilah merasmikan food court Mydin Ayer Keroh tu. My Mak yang lah rasa amat seronok sebab dapat menjelajah Mydin aka bershopping dalam Mydin albeit for a few minutes only, hehehe.

Apa yang we all makan kat Mydin tu? Miss 6 were trying to read the names of the stalls kat food court tu and the only thing she could read was ‘Nasi Ayam’ and Western Food’. So, straight away she said, “I want Nasi Ayam please.” Told you dia anak Jawa even though muka macam Mat Saleh. But she was so upset sebab Nasi Ayam dah habis so I bought her Sup Ayam and makan dgn nasi putih. Bukannya dia tau sangat the difference pun ,hehehe. And Miss 10 obviously lah muka aje Asian tapi selera omputih, terus mintak chicken nuggets and chips. And I pulak ternampak gerai Pantai Timur, terus menonong pergi situ sebab dah lama sangat teringin nak makan nasi kerabu! Nak buat sendiri teramatlah malasnya and for surelah tak kan menjadi kan🙂. So I pun order lah Nasi Kerabu with ikan goreng minus the budu! My tekak memang tak boleh accept budu ni dari dulu lagi so tu yang tak ambik. The Other Half nampak nasi I warna kuning pastu dengan macam2 benda on it terus terpikat and asked for the same thing but minus the ikan goreng and the budu. I should have asked for budu for him, hehehe.

IMG_0838

Gambar setelah semua kekenyangan. The Other Half minat kat nasi kerabu I sebab nampak telur masin tu! I tak tau kenapa nenek mintak ABC untuk her drink…

After kenyang perut suka hati, we headed straight to A’Famosa resort villa. Punyalah jauh ke dalam the villa, terasa macam masa we all drive tu dah nak sampai ke Johor aje, hahahaha. But bila sampai aje, hujan tuurn dengan lebatnya so poor kids, they had to wait until dah 6 lebih baru boleh bermandi manda kat dalam kolam.

IMG_0869

Muka budak2 yang dah tak sabar2 nak mandi. Muka The Other Half yang kena paksa masuk pool sebab nak supervise the kiddies.

Miss 10 masa ni lagi suka layan Astro dari mandi manda kat pool. Budak tak pernah jumpa Pay TV kan, so sekali sekala jumpa Pay TV tu terus lah melekat!

IMG_0878

IMG_0881

Malam tu, Miss 6 lagi suka main game dengan cousins while Miss 10 lagi suka layan Astro!

The next day, pagi2 lagi after breakfast, all the kids dah terjun masuk kolam and they spent a few hours in there. Nasib baik lah sempat mandi kat pool tu pagi2 sebab from noon till about 6, hujan turun tak berhenti2. Memang tak boleh nak keluar ke mana2 lah on Saturday tu melainkan layan Astro and layan Wii. Nasib baik we all teringat nak bawak Wii tu, kalau tak, sure boring giler bapak2 budak tak tau nak buat apa🙂.

Layan gambar2 kat pool pagi tu ye….

IMG_0884

IMG_0889

IMG_0898

IMG_0900

IMG_0892

That afternoon, tengok lah betapa lebat hujannya..

IMG_0919

IMG_0921

So, bila hujan2 ni, what’s the most fun thing that we could do? Zzzzzzzz……..😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: