>Please bring the rain…

>

It’s nearly Autumn but it was extremely hot today. The highest temperature recorded today got up to 42C! Dah lah panas, pastu kering sangat2 without any breeze at all pulak tu. Lagi lah terasa betapa teriknya and menggigit on the skins. I masuk kereta tengah hari tadi masa nak ambik The Little Misses tengok the suhu reached 44C. Pasang aircond full blast pun ambik masa nak turun kan the suhu inside the car. Rasa macam duduk dalam sauna but without the humidity. Sekarang ni was still hot kat luar tu even though it’s nearly 9 o’clock, I think it’s around 30+C kot. I jemur kain tadi masa pukul 4.30 petang, by 7.30 dah kering, hehehehe. Kalau jemur tengah hari tadi, mau nya kering in 5 minutes kot🙂. The BOM predicted thunderstorm sejak hari Selasa lagi tapi sampai sekarang tak kunjung tiba lagi the thunderstorm. Best jugak kalau ada thunderstorm ni, at least adalah sejuk sikit.

The Northern Hemisphere has been experiencing blizzards and snow storms while we kat Down Under tengah heat wave🙂.

The Little Misses pun tadi I bekalkan diaorang frozen apple juice in their lunch box. I memang saje freeze the juices so hopefully by lunch time, it will have melted nicely but still very cold. On top of that, I bagi diaorang duit to buy icy poles and slushies at school. Kesian jugak kat diaorang sebab sure panas2 macam ni, tekak diaorang akan terliur tengok ice cream kat canteen tu kan🙂. Pastu I bekalkan diaorang a small face towel for school just in case they want to wet it and put it around their neck or on their head. Miss 6 kata, “I put the frozen apple juice on my forehead Mummy because it was so hot. It made my head nice and cold.” But nasib baik lah most schools here ada aircond in each classroom so tak lah kepanasan diaorang in the class.

But memang nampak sangat lah hari ni panas sangat2 sebab even though I pasang aircond kat rumah but masih lagi I berpeluh2 masa vacuuming the house tadi. Macam lah kerja vacuuming yang I buat tadi tu exerting abis, mengalahkan naik exercise bike, hikhikhik. Memang lah kerja vacuuming satu rumah ni memenatkah tapi sampai berpeluh under the aircond tu dah kira hebat, hehehehe.

That’s what we’ve been saying, kalau nak datang ke Perth ni, datang masa mid Autumn around April-May macam tu. Selalu nya masa ni the weather has cool down to really mild but the rainy season hasn’t arrived yet. So, memang bagus lah kalau nak berjalan2. Jangan datang masa late Summer sebab selalunya late Summer ni memang panas giler2 like today. And also jangan datang early Spring around September macam tu sebab walaupun dah habis Winter tapi the rainy season is still around. So tak best lah kalau nak jalan2 in the wet and cold and miserable weather kan🙂.

And bila tengah panas2 ni, I suka makan mee and yang seangkatan dengan nya. Dinner tadi I buat laksa penang for me but pizza for The Little Misses. But I cengkelat, I guna ready made paste aje for the laksa penang. Punyalah pekat paste nya ni, segala macam rasa ada (bandingkan dengan my laksa penang instant yang sentiasa tak cukup bahan tu, hahahaha). I baru perasan yang laksa penang ni ada rasa manis sikit ye? Sebab masa I tested the kuah masa tengah masak, rasa manis sikit (untuk tekak I lah). Patutlah selama2 ni I buat tak pernah sedap, wakakakakaka…

IMG_1949

Laksa penang dengan segala macam ulam on it🙂.

Actually kan, tengah2 panas ni I lagi suka makan cendol, bergelas gelas I boleh telan. Terasa2 kat tekak kesedapan cendol ni… Tapi kan mana lah weh nak cari mamak jual cendol kat Perth ni! Uwahhhhhhh!!!!!!

And sebelum terlupa, selamat menyambut Maulidur Rasul untuk semua umat Islam.

Hari Ahad ni The Little Misses ada sambutan Maulidur Rasul kat Masjid, siap dengan berarak sekali, sure seronok!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: