>What to do with a cry baby?

>

Hari ni cuti Hari Buruh aka Labour Day kat WA ni. But The Other Half tak cuti so terpaksalah dia pergi kerja while we all lepak2 kat rumah tak keluar langsung🙂. Since tak keluar rumah langsung, I had no idea that the temperature got up to 39.6C. Ye lah kan, satu hari suntuk duduk under the nice cool aircond🙂.

And The Little Misses bangun aje from sleep, terus main Lego berjam2 lamanya without having breakfast first. Memang senyap aje rumah sebab they shut their door so I pun terasa macam they were at school pulak, hehehe. At 10 o’clock, they decided to come out from hibernation sebab Miss 6 dah kelaparan🙂 and then wishing for me to make them roti canai. I told Miss 10 that she can have roti canai if she wants to cook it herself. Terus lah tanpa berlengah2 they took out the frozen paratha and masak their own breakfast. I was busy cleaning the bathrooms and toilets at that time tu yang malas I nak jadi Mummy mithali. Bila lagi kan nak teach them basic cooking skills like that if not now.

And bila dah satu hari suntuk main sama2, towards the evening tu mulalah the kakak teased the adik and drama air mata pun bermulalah! Gelak2 at first, pastu nangis, gelak2 lagi pastu nangis balik. Geram betul I dengar! Miss 6 ni kan is such a cheery happy person most of the time. She’s the type of person who wakes up always in a good mood. And you would assumed budak2 macam ni akan jarang lah nangis ye tak. But she is so gembeng, cengeng aka cry baby when she’s with us. I dah tak tau lah macam mana nak buat dia supaya jadi tak gembeng lagi! Kena ejek nangis, kena marah nangis, kalau dia rasa dia buat salah pun dia akan nangis dulu even before we can marah her! Kadang2 tu bila dah geram, I marah dia sebab dia nangis bukan sebab ‘kesilapan’ dia, hehehe.

How do you deal with a cry baby ni ye? Nak kata she doesn’t get that much attention, she does, and we don’t think we give her excess attention. And she knows kalau dia menangis sebab dia gembeng, dia akan kena marah instead of kena pujuk. Tapi still jugak menangis tu for trivial reasons. Bila I tanya dia, dia suka ke kena marah dengan I tu sebab dia jadi cry baby. Tau pulak geleng kepala and said, “No”. The Other Half lagi lah memang cukup tension bila tengok budak2 gembeng tak tentu pasal ni, hehehe.

But I rasa lah kan, sifat gembeng ni memang lah ikut keturunan kan. I ingat lagi my Mak cakap kat I dulu yang I punya ‘kilang air mata’ betul2 kat tepi mata tu yang senang sangat meleleh, hahahaha. Tak boleh tertegur sikit, terus cepat sangat terasa and terus menangis. Tak boleh kena ejek sikit, terus menangis. I pun ada kakak gak yang suka menyakat so tu yang jadi minah air mata tu. Pastu, bila I dah besar sikit, I menyakat pulak my adik2, hahahaha…. Adik I sorang tu pun gembeng gak and now anak2 dia pun gembeng jugak, wakakaka…

Like Mother, like daughter. Manakan tumpah kuah kalau tak ke nasi kan😀.

So, do you think I should just wait it out and pray that one day soon she’ll grow out of this very irksome trait? Sebab I have obviously grown out of it and tak gembeng lagi dah sekarang🙂. I rasa dah lama jugak kot i got rid of this ‘gembeng’ness since high school probably, hehehe. Tak larat weh nak bermerah mata setiap masa, kilang air mata pun boleh bangkrap kalau hari2 nangis, hikhikhik…

So tadi The Other Half had to do another ‘slow talk/friendly chat’ with The Little Misses regarding teasing and crying. We’ve told Miss 10 banyak kali yang it’s not a joke when only 1 party is laughing and the other one is crying. It’s called bullying lah kan. Kalau dia tak nak and tak suka orang lain bully or tease dia kat mana2, jangan lah bully adik dia, betul tak. But biasalah kan, if it’s us yang bagi nasihat, susah betul nak lekat kat otak diaorang. Kalau cikgu yang bagi nasihat, terus ingat sampai bila2!

Enough story about the cry baby. Kalau lah dia tau I tulis kat blog cakap dia a cry baby, sure nya dia akan nangis! hehehehe… (menampakkan betul sifat dia yang gembeng itu, hehehe).

IMG_2028

We had pasta tonite sebab dah lama tak makan pasta. I made fettucine marinara for The Other Half and me and fettucine meatballs for The Little Misses.

IMG_2025

Ada mussels, prawns, squid and fish fillet in it.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: