>Apa ada pada nombor?

>

50 – 60 – 70 – 50 – 60 – 40.

Ini bukan nombor ekor nor the lucky Lotto numbers🙂. And definitely not my body measurements! (but tak tau lah kalau measurements The Other Half lebih kurang mcm ni, hikhikhik).

Ini adalah the speed limits on the roads that I travel from home to school every day. Kalau kat M’sia, sure gelak aje kan tengok speed limit of 40km/hr. Kat sini, it’s 40km/hr around the school zone and kadang2 ada lah afew speed cameras yang dok terpacak kat tepi sekolah just to make sure everone is following the speed limit. Tapi 40km/hr ni cuma at 7.30-9.00 am and 2.30-4.00pm during school days aje. Ye lah kan, dah drive kat sekolah yang gerenti akan busy dengan budak sekolah, kenalah slow down sikit kan. Tak kan lah nak bawak laju macam Batman bawak the Bat mobile kan. And I kesian kat orang yang takde school going kids sebab kadang2 diaorang tak tau bila school terms and bila school holidays so kadang2 diaorang ni bawak 40km/hr all the time which makes other drivers mad lah, hehehe…. Ye lah ada setengah orang tu tak reti2 n tak paham2 road rules🙂.

50km/hr tu pulak dalam kawasan perumahan or the small streets in housing areas. So, kiranya street depan rumah I ni boleh bawak paling laju pun cuma 50km/hr aje lah. But selalunya I bawak less sebab by the time I nak accelarate from the simpang, dah sampai ke rumah I🙂. And kawasan area rumah I ni area students (mostly overseas mari) and I rasa ramai yang ada lesen kedai kopi lagi so I would rather bawak perlahan and watch out for them😀.

60km/hr tu on most main roads. Kiranya that’s the ‘regular’ speed limit around here lah. Itu pun still ada yang bawak 50 aje you! Hish! I selalunya bawak 62-64km/hr aje sebab I ni kan pemandu berhemah and tak sanggup nak bayar saman pakcik polis traffic tu. Kiranya terer lah gak I kan sebab sepanjang2 I’ve had my license kat M’sia and kat sini, tak pernah I dapat speeding ticket, hehehe. And hopefully never will! Memang betul2 pemandu berhemah😀.

70km/hr tu pulak is the speed limit on a stretch of the highway that I use and 1 of the roads. Highway tapi cuma 70 aje the speed limit, hehehe. Takpelah, biar selow asal selamat. I think the highways and freeways kat WA ni max speed is 100 km/hr kot. Miss 6 kalau we all naik highway yg speed limit is 100km/hr, she’ll asks us if we are driving too fast because she can feel that the car is going so fast! Ye lah kan, hari2 Mummy cuma drive paling laju 70km/hr so bila drive at 100km/hr, terasalah laju giler2 kan, wehehehehe.

Malam ni I was a bit lazy to cook so I just panaskan the schnitzel (tu yang best bila masak schnitzel banyak2 and then freeze them, boleh guna on a malas day🙂). Then I buat hot pasta salad aka pasta goreng. Tapi tak letak apa2 cuma veges, onion, garlic, salt n pepper.

IMG_2069

Ini pulak what The Little Misses had lepas balik sekolah tadi. Pau kacang merah instant. I saje je tunjuk gambar ni sebab nak tanya sape2 yang tengah asyik masyuk kumpul pinggan mangkuk antik or berbunga2 ni, apa nama bunga on the plate tu ye? I jumpa pinggan tu kat kedai second hand, saje je beli sebab nak tau nama bunga tu aje, hehehe…

IMG_2060

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: