>Masak kari dalam oven

>

Haritu ada ramai yang tanya macam mana I masak kari dalam oven. Actually sama aje macam masak atas dapur tapi lagi hassle-free sebab tak payah kacau2 selalu takut kari tu ‘geseng’ or burnt and berkerak. So, tak lah susah payah sental bontot periuk, hehehe. And yang paling bestnya, boleh masak lama berjam2 dalam oven while we go net surfing, lipat kain, vacuum rumah, keluar pergi shopping🙂. Bila dah siap, the meat will just melt off the bone and the kuah akan pekat abis!

Bila I masak kari, I takde recipe khas, semua jenis main campak2 aje dalam periuk. But adalah a few spices yang memang I akan sentiasa guna, kalau tak guna, I rasa macam takde oomph pulaknya (untuk tekak I lah).

Ingredients:

IMG_2370

-Bawang merah (I guna bawang besar sebab bawang merah yang kecik kat sini tu teramatlah mahalnya)

-garlic

-ginger

-rempah sekawan (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga and cengkih)

-daun kari (sian I kena guna yang kering nya, hehehe)

-asam keping

-brown mustard seeds/biji sawi

-fennel seeds (jintan putih?)

-minyak secukupnya

-biji halba ( I tak letak banyak, about 5 seeds kot)

-rempah kari (I guna rempah kari daging Baba’s but I tambah lagi serbuk ketumbar, serbuk cumin and serbuk chili)

-tomato paste (kalau takde tomato paste, I guess you boleh guna tomato puree or chopped up freh tomatoes)

-salt and sugar

-coconut milk, less than 1/2 cup (nak add boleh, tak nak add pun takpe. Ganti dgn air kalau tak nak santan)

-daging bertulang 1 kg (I guna gravy beef on the bone)

Cara2:

IMG_2371

-Tumis bawang, garlic, ginger, rempah sekawan, mustard seeds, fennel seeds,daun kari sampai naik bau.

IMG_2373

-then masukkan rempah kari(dan campuran serbuk rempah yg lain tu) and biji halba yang dah ditambah air sikit jadi paste. Masak lagi sehingga lah kari tu pecah minyak or masak.

IMG_2374

-Masukkan daging dalam periuk and then kacau hingga sebati using medium heat.

IMG_2376

-Bila dah agak2 daging tu semua bersalut and dah ada bahagian daging yang brown coloured a bit, transfer the whole lot into a casserole dish.

IMG_2377

-Add santan (I guna tak sampai pun setengah cawan for 1 kg daging), tomato paste, garam, gula and asam keping. Kacau bagi semua bercampur sekata. Then cover the casserole dish dengan aluminium foil and masak dalam oven at 160C. Kena cover sebab tak nak bagi daging tu kering.

IMG_2378

-I tak tambah air masa ni sebab I normally tunggu sampai sejam terakhir untuk tengok cukup kuah ke tak. And I tak letak kentang awal2 sebab I tunggu daging tu dah lembut baru I letak kentang.

-Berapa lama you nak masak kari tu terpulang on jenis daging yang you guna, saiz daging yang you potong2, and pekat mana kuah yang you nak.

IMG_2382 

-Ini kari yang I masak for 4 hours tak silap sampai kuah dia betul2 pekat and daging dia just melting off the bone. Lagi lama you masak, lagi pekat kuah dia and kaler dia lagi gelap sebab I guess santan tu dah betul2 ‘hilang’ sebati dengan kari kot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: