>Lauk pun ada 1 Malaysia :-)

>

Hari ni konon2nya malas nak masak lagi but pukul 4 petang tadi, I tetiba jadi rajin nak masak pulaknya. Angin kus kus tiba2 bertukar arah, tu yang jadi rajin in an instant! hehehe. Terus lah I sinsing lengan baju kelentang kelentung kat dapur.

Lepas I habis masak, I said to The Other Half, “Hey, guess what? I cooked One Malaysian dinner tonite.” Apa, you all ingat, I tak duduk Malaysia, tak tau langsung pasal 1 Malaysia ni ke? Hikhikhik… Meh, I nak tunjuk my 1 Malaysian dinner…

IMG_2690

Ayam tu I buat lemon honey style which I think is a bit chinese style kan. Pastu digandingkan pulak dengan sambal ikan bilis which is so Malay. Sayur nya pulak I masak bendi/okra goreng berkari which is a bit Indian style lah. Makan pulak dengan nasi which is makanan ruji kat Malaysia. So, memang gah sungguh kan our dinner tonite, siap 1Malaysia lagi, muahahahaha….

Masa I kecik2 sekolah rendah and sekolah menengah dulu, my good friends memang betul2 berbilang bangsa. My best friends at that time ada Sikh, Mixed Indian/Chinese, Indians, Chinese and Malays. Masa I sekolah rendah, sekolah tu ramai non Malays and kat kelas I pun ramai non Malays. Masa I masuk lower secondary school, pun macam tu jugak, tak ramai malays in my class so memang baik dengan semua orang. Kalau tiba Raya or Diwali or Chinese New Year, memang meriah lah sebab penat berjalan ke semua rumah, hehehe. My crushes masa kecik2 dulu pun tak pilih bulu, dengan semua bangsa I ada crush/cinta monyet, wekekekekekeke…. (Nampak sangat kan yang memang my citarasa ni lain dari yang lain😉). Lebih kurang macam Miss 11 sekarang lah, dia pun tak pilih bulu gak, asalkan sedap mata memandang (for her) and nice to her, she’ll have a crush on that boy, hikhikhikhik…. Bila dah besar nanti, I tak tau lah :-D….

Aaaanywaaayy, back to the lauk story…

Tapi tadi The Other Half makan nasi tu lain gaya sikit. First dia makan nasi dengan sambal ikan bilis and sayur bendi sahaja. I tanya lah dia kenapa tak makan the chicken sekali. Dia kata macam tak ngam pulak nak makan all the 3 dishes together so tu yang dia kena makan lain2. Dia kata, bendi tu ngam dengan sambal ikan bilis, sedap aje masuk tekak. Tapi honey lemon chicken tu macam special sikit, kena makan by itself dengan nasi saje. Lerr…. ada jugak macam ni, hehehehe….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: