>supermarkets, pokok kesum and apartment complex

>

Our dinner tonite was roast chicken yang The Other Half masak on the BBQ on Saturday, seasoned chips, fried kumara and green salads with croutons. Orang lain buat fried kumara aka goreng keledek untuk minum petang, I made it untuk makan dengan dinner, hikhikhik…..

IMG_2765

Don’t ask me how to make seasoned chips tu ye sebab I will only answer it with, “I tak tau, I beli kat kedai aje.” Hehehe… Fries or chips kat sini tersangatlah murahnya, kadang2 lagi murah dari harga kentang sekilo! Tu lah sebabnya I lagi suka beli chips yang dah siap potong, shaped and frozen in a bag than beli kentang yang still nak kena kupas kulit, basuh and potong😀.

Supermarkets kat sini macam lah jugak the supermarkets kat M’sia. They have their weekly specials and sometimes they have specials on these kilo bags of fries, kadang2 tu less than $2/kg bag. Kalau nak beli kentang raw tu harga dia pun lebih kurang $2/kg jugak kan so might as well I (sebagai isteri and ibu mithali, hahahaha) beli yang dah siap tinggal masak dlm oven aje kan😀.

And my favourite past time is to go online to the supermarket websites and check their weekly specials catalogue. Pastu I pun put the specials yang I berkenan on my grocery list so bila I pergi shopping, tak lah I terlupa, hehehe. And in one of their weekly specials ni lah I terjumpa the cupcake stand which I borong bila they go on sale (tapi yang sedihnya, memang jarang2 sangat they have these things in stock!). Kalau you all nak tengok their catalogues (ye lah, kot2 you have some free time kan🙂), you can go to Coles and Woolworths websites. Just type 6107 when they ask for postcode🙂.

Oh ye, before I terlupa, nak tunjuk kat you all my pokok kesum yang The Other Half tanam. I think it must have been late 2008 kot when pokok kesum dalam pasu we all membiak bagai johan and I pun terpaksalah trim and buang loads of the roots and the leaves. And he went and took 1 ranting pokok kesum ni and cacak dalam tanah nak tengok whether dia akan hidup ke tak. And a year plus later, punyalah gemuk pokok ni…

IMG_2757

Nampak tak segala daun2 mati on the ground kat belakang pokok kesum tu? Hah, inilah apartment complex yang The Other Half buatkan untuk Cik Ti dan sanak sedara nya itu! Manalah diaorang tak migrate kat kebun we all kan bila Tuan Rumah siap sedia kan apartment complex yang sikit nya besar ke! Hikhikhikhik…..

Bila we all trim pokok2 kat sekitar rumah ni, we normally just leave the branches and leaves underneath the lemon tree sebab konon2nya nak bagi the native gekkos or lizards datang our garden lah. Instead on the natives yang datang, the chili-eating mice pulak yang jadi squatters kat sini. Hampeh betul! I just hope takde lah ular kat bawah ni, seram I….

But The Other Half dah letak racun and traps near their apartment complex tu. The racun dah habis di makan so hopefully, selamatlah pokok chilli I lepas ni. The traps pulaknya, nak gelak I, sebab the mice main lompat2 aje and siap boleh curi the baits lagi without setting the trap off, hehehehe….

IMG_2755 - Copy

Our lone kesum flower stalk🙂.

And gambar yg bawah ni pulak, The Other Half tanam dengan akar2 sekali at the same time as the above pokok. Alhamdulillah, gemuk jugak dia hidup🙂.

IMG_2758

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: