>Masak lomak cili api

>

Kenapa I masak lauk masak lemak cili ‘api’ malam ni? Sebab… The Other Half is in Sydney again! Dah 3 minggu asyik kena tinggal aje we all ni. Baru balik from Darwin, dah kena pergi Sydney pulak, mengalahkan orang kerja pilot aje! Hikhikhikhik…. Hopefully lepas ni, takde lah interstate trips selalu selalu sangat.

Masak lemak cili api ni lebih kurang masak asam pedas lah, dah lama sangat2 I tak masak. Selalunya kalau The Other Half ada and I masak lauk bersantan, mesti nya lah kena masak kari (kan ke Mamak celup dia tu, hahaha). Tu yang dah lama sangat I tak masak lemak. Sampai kan boleh terlupa macam mana nak masak lemak ni. The only ingredient yang I tau mesti ada is cili, hehehehe. Belek2 buku resipi tadi terjumpalah resipi masak lemak cili api ikan so bantai lah guna resipi sama. Menjadi lah jugak🙂. Tapi since kat rumah ni cuma ada pokok cili biasa aje, I pun bantai aje lah guna cili I but pedas lah jugak walaupun tak sampai mengalir2 hingus and berpeluh2 makan….

IMG_3113

I masak 2 ketul drumsticks aje, itupun still ada balance seketul lagi untuk lunch esok, hahahaha… The Little Misses I gorengkan drumstick seketul sorang. Sungguh tak membazir kan!

IMG_3119

Best betul masak tadi sebab pakai cili, kunyit, daun kunyit, halia, serai yang di tanam sendiri. Kalau lah ayam tu pun tangkap kat belakang rumah kan best! Jimat belanja, wehehehehehe…… Tapi kan, we all dua dua orang tak berani nak tangkap ayam and sembelih ayam so macam mana lah nak buat reban kat belakang rumah, kahkahkahkah….

Psst… cantik tak contrast black mangkuk and the white background gitu? Lepas ni kita cuba white mangkuk and black background pulak ye!😉. Macam lagu MJ lah kan ‘black n white’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: