>Cili ni pedas tak?

>

Semalam I bought about half a kilo of cili hijau. Cili hijau fresh senang nak cari kat kedai veges kat sini and tak lah mahal (kalau banding kan dengan halia!), around $6-8/kg aje. Halia sekarang still macam emas lagi harganya, paling murah I pernah jumpa was $20/kg. My pokok cili dah makin jarang keluarkan buah sebab dah nak masuk Winter kan. Adalah 5-6 biji lagi kot kat pokok tu. Ingat nak tinggal kan for the mice sebab sian diaorang kan musim Winter nanti takde makanan, hikhikhikhik…..We all kan baik hati sedekahkan makanan kat binatang yang memerlukan ni😛.

I beli cili hijau sebab nak buat cili jeruk, stock we all dah tinggal sebatang aje🙂. Mana boleh habis stock cili jeruk kat rumah ni! Mat Saleh yang sorang tu pun suka sangat2 cili jeruk ni, tu yang sentiasa kena ada stock. Nasib baik lah zaman sekarang ni senang nak cari recipe kan, tinggal google aje terus dapat.

And bila dah ada freshly made cili jeruk, of course lah dinner malam ni I akan masak mee goreng ye tak.

Selama2 ni I buat cili jeruk, The Other Half mesti kata tak manis enough and tak pedas enough. Padahal I dah bubuh banyak gak lah gula. I guess dia dah biasa kot kalau makan cili jeruk, mesti ada rasa manis2 and pedas2 and masam2 (macamlah dolu2 dia membesar dengan cili jeruk, perangai mengalahkan orang jawa pure kat rumah ni aje! Kahkahkahkah). Pedas tu tak boleh nak tolong lah kan sebab terpulang kat cili yang I guna.

So, semalam masa I buat the jeruk juice, I made sure I letak berlambak2 gula (kat sini gula tak kena catu, still berlambak2 lagi kat kedai tu🙂). Bila I rasa dah cukup manis for him, baru lah I berhenti tambah gula, hehehehe. Kalau you all nak recipe and cara nak buat, I guna recipe June tapi I tak masak the cili, I cuma masak cuka+air+garam+gula until menggelegak and then curah kan atas cili yang I dah siap packed dalam botol.

So, inilah tadi our dinner, mee goreng with cili jeruk. Yang makan cili jeruk cuma The Other Half and I aje pun. Masa dia ambik cili jeruk tadi, dia tanya I, “are they hot?” I jawab, “I don’t know. I haven’t tasted it yet.

IMG_3279 

IMG_3284

But luckily lah budak2 tu tak makan cili jeruk tadi sebab cili jeruk ni pedas berdesing sampai ke telinga! Nak nangis I makan cili jeruk tu tadi, muahahahahaha…… The Other Half said, “Wow! It’s really really hot but I love it. It’s got the right sweetness and just that extra kick!” Sampai merah2 muka and telinga dia makan cili tadi. Bibir I pun masih terasa2 kepedasan nya sampai sekarang🙂. Tu lah, mintak lagi cili pedas. Hah, padan muka! Hahahhahahaha….

Psst Cik Mat… bunga apa kat pinggan n sudu n mangkuk kecik tu? hehehe….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: