>Yummmmm….

>

Hari ni I teringin nak berbuka dengan something sweet. But instead of kuih melayu, I teringin nak makan brownies. Ni sebab pergi rumah Kak Ita tengok dia buat brownies lah. Ye lah kan, tekak orang puasa ni, macam2 nak makan, hehehehe. Nasib baik tak teringin nak makan kuih talam lapis keladi ke or kek lapis sarawak ke or tepung gomak ke or donut Big Apple ke. Mano den nak cari kat sini kan! Hikhikhikhik…. Nak buat sendiri, memang kena tunggu rajin tahap mega (which in my case is probably never lah kan🙂).

But masa tengah buat ni tadi, memang menguji daya willpower and daya ingatan yang kuat sungguh!

Mana tak nya..

Masa tengah kacau the batter, jari ni asik nak mencolet nak merasa aje…

Lepas habis scraped the bowl, lidah ni asik teruja sungguh nak menjilat the bowl….

Masa tengah potong the brownies, tangan ni asik nak menguis the cake crumbs bawak pi masuk mulut aje….

Masa tengah arranged the slices nak ambik gambar, otak asik suruh jilat jari yang terkena the chocs….

At all times, I kena ingat kan diri baca mentera, “I’m fasting, I’m fasting, I’m fasting, I’m fasting, I’m fasting…………” so setan2 tak mengacau suruh bagi I buat2 lupa yang I tengah puasa!

Hahahahahaha….. Ada jugak manusia macam I ni kan😉.

Inilah rupa brownies yang menggoda iman I tadi. Actually I guna recipe the base for choc swirl cheesecake slice yang ini. But I tak letak the cream cheese top layer and I just dotted the cake with easter eggs. Easter dah lama berlalu tapi the choc easter egss masih berlambak lagi kat rumah ni, hehehe. I reduced the oven temperature to 160C and baked it at around 45 mins kot.

IMG_3517

IMG_3515

The Little Misses tadi makan this brownies for afternoon tea and dah mintak nak bawak to school for their lunches esok🙂. I like it sebab it’s slightly crispy on the outside but so chewy and chocolatey inside but probably too manis kot for some people, hehehe…..

And sebelum orang ingat I berdiet lagi sebab makan brownies aje for buka puasa, Meh I tunjuk my dinner tonite.

IMG_3518

Kari laksa tapi kuah dia tercair pulaknya, hish…… hehehe…. Nasib baik bukan nak bagi kat MIL kan😉.

IMG_3522

Alhamdulillah, dapat jugak I berpuasa hari ni and kenyang I malam ni🙂.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: