>Easy peasy Pizza

>

We love pizza in this household. I can make it once a week or twice a week and no one will complain. I’m not sure whether it’s the bread and cheese combination yang membuatkan people drool over it or it’s the meat & veges combination that people like (as though! Hahahaha…..). But I think sejak I start buat blog ni, dah berdozen2 or beratus dozen gambar pizza yang I dah tayang kat blog kan😉. Kalau boleh timbang berat the cheese yang I dah grated to put on the pizza, adalah berpuluh2 kilo kot, muahahahaha…..

Probably kalau I nak kerja kat Pizza Hut or kat Dominos, I boleh tunjuk my blog to them as my resume and they’ll hire me on the spot kot, hikhikhik… I pun sekarang ni kalau buat the pizza base, dah boleh pejam mata aje and tak payah tengok recipe, insyaAllah menjadi (eksen giler kan, wakakaka). Lagi lah sejak ada breadmaker ni, lagi senang I nak buat the base. Tinggal campak segala ingredients in it and then pegi ambik The Little Misses at school and by the time we come home, dah naik cantik aje. Pastu, tinggal siapkan the toppings, gelek the base jadi bulat cantik and then tinggal hias and bakar.

I selalunya akan buat pizza enough for dinner and for lunch the next day so The Little Misses and The Other Half can take it for lunch. Senang lah kerja I sebab tak payah susah2 fikir pasal nak kena buat lunch for them pagi2 morning tu kan🙂.

Nak buat the base ni senang aje, you boleh pakai any recipe white bread yang you like or the simplest recipe just using flour, oil, salt, water and yeast. kalau ada bread flour kat rumah ni, I’ll use bread flour. Kalau dah habis, I will just use tepung gandum aje and it will still turn out great.

For toppings pulak, I’ll just use whatever yang I can find in the fridge and the pantry. Tapi yang mesti ada is pineapple! Tapi kat sini pineapple senang nak cari sebab I just use canned pineapple aje, hehehe. Toppings yang I selalu guna is poloni or salami or pepperoni or sausages or BBQ chicken or roast beef or marinara mix. Yang gerenti I takkan bubuh on my pizzas are olives and anchovies! I really cannot telan olives and anchovies ni, my hidung and tekak memang tak boleh terima the smell nor the taste. Anchovies ni yg Mat Saleh punya version, the ones in oil, not ikan bilis kita, hehehe.

The Other Half loves anchovies. Kalau dia nak makan anchovies, I akan buat separate pizza just for him with anchovies on it. Kalau I buat half-half and I termakan the anchovy even a tiny bit, I akan terus stop makan pizza tu sebab rasa macam nak ter buwekkkkk…… Hampeh betul I ni kan, hahahahahaha….

For dinner tadi, I buat pizza and I used the breadmaker recipe for the base which is:

Pizza Dough

  • 200mls air
  • 1 tbsp olive oil/canola oil
  • 1 tsp salt
  • 375g/2 1/2 cups flour
  • 1 3/4 tsp yeast

(This recipe will yield 2 large pizzas)

-Kalau guna BM, just campak in the container ikut turutan and then choose the pizza setting and bagi dia buat kerja sendiri while you buat kerja sendiri🙂.

-Kalau guna tangan, campur kan air suam with the yeast and then biarkan for 15 minutes sampai berbuih. Kalau tak berbuih, buang aje yeast tu sbb nampak sangat dah matinya!

-Dalam mangkuk besar, gaulkan tepung and garam. Bila campuran yeast dah berbuih, tuangkan ke dalam mangkuk bertepung tu and then tambah olive oil and uli hingga adunan tu tak melekat kat tangan and bila di tekan dengan jari, it’ll spring back.

-Biarkan kat tempat yang suam until double in size. Make sure you tutup mangkuk tu dengan gladwrap or tuala lembap so dough tu tak kering ye.

-Bila dah double in size, boleh lah bahagikan ke 2 bahagian and gelek jadi leper setebal mana yang you nak.

-Then bolehlah bubuh pizza sauce (I beli aje), letak toppings yang menyelerakan and then tabur dengan grated cheddar and mozzarella.

-Bakar at 220°C until masak.

And ini gambar our pizza tadi. I made 2 versions, BBQ sausage pizza and seafood pizza (just for The Other Half🙂).

IMG_4547

Ini bukan my plate (tak kuasa I nak mengada2 pakai plate kayu, wehehehe). Ini cuma untuk ambik gambar aje😀.

IMG_4551

Marinara mix yang penuh dengan prawns, calamari, mussels and fish fillet. I tak berapa gemor makan yang ini.

IMG_4546

Sausage pizza for the rest of us.

So….. you rasa berdasarkan gambar2 kat atas ni, Domino and Pizza Hut nak tak lantik I jadi chef diaorang? Wakakakakakaka…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: