>Kebab, coleslaw and roast potato

>

Ish, tak sangka betul, ramai jugak yang terliur tengok pizza I semalam tu ye, hehehe. Nasib baik lah I letak the recipe sekali so boleh lah sesiapa yang terliur tu start buat pizza or start dialing 13 PIZZA kan, hahaha…. My pizza tu memang selalu nya I letak berlambak2 cheese sebab kat dalam fridge I tu ada lagi 6 kilograms of cheese that we have to use by Feb next year. Kenapa banyak sangat cheese you might ask? Sebab hari tu, kat IGA ada buat sale cheese, 1 kg for $6 so since kat rumah ni memang ada sorang hantu cheese, we all pun rembat lah 7 ketul! Hehehehe……. Tamak haloba sungguh kan!

Jadi, kalau I tayang food yang guna banyak cheese in the next few months, you tau lah kenapa ye🙂. Kuih Raya nanti pun I cari yang pakai cheese ye and instead of buat rendang and nasi impit for Raya, I buat pizza, pasta bake and all things cheesy ye! Muahahahahahaha😉.

But, dinner malam ni takde cheese (apart from in The Other Half’s roll) sebab I yang tak larat nak telan cheese again after melantak cheese semalam.

For dinner tonite, I made mince kebab makan dengan coleslaw and roast potato.

If you want to get the best roast potato, you kena masak it twice. First you kena parboil it until it’s partially cooked, kiranya only a bit tender lah. Jangan boil sampai dia lembik giler boleh mash tu, nanti jadi mashed potato lah instead of roast potato🙂. Then, you have to drain the potato really well and then put it back into the saucepan and letak balik kat atas api until all the clinging water’s evaporated. Pastu, you have to shake the saucepan kuat2 to roughen up the surface of the potatoes. Tapi jangan lah shake until berderai habis the potatoes tu ye, hehehe. Ini lah nanti yang akan membuatkan bahagian luar roast potato to crispy and crunchy but the inside still so so soft.

Pastu, biarkan dia sejuk sekejap before baking it in a hot oven at 210°C. Preheat the oven tray first and make sure the oven tray is well oiled/greased and hot before you put the potatoes in it. Lagi lah nanti jadi crispy and crunchy! Tadi I baked it for about 40-50 minutes. But ken balik2kan the potatoes so all the surface are well browned. If you want further details, you can go here.

Senang aje kan nak buat roast potato ni🙂. Kalau you takde masa, you can parboil the potatoes the night before so bila you balik kerja, tinggal bake aje.

IMG_4559

roast potato, coleslaw and kebab in hot dog roll.

IMG_4564

Ada nampak crispy and crunchy tak my potato ni? hehehe

IMG_4566

I kalau buat coleslaw suka campur mayonnaise and sour cream sebab kalau guna mayonnaise aje, I rasa macam terlebih manis pulak nya. Kalau letak sour cream, dia lagi lemak sikit and kurang sikit kemanisan nya. I suka sangat2 coleslaw KFC kat M’sia tu, itu yang I paling rindu instead of the chicken, hahahaha. I boleh makan that coleslaw 1 big tub to myself. Coleslaw KFC sini teramatlah manisnya to my taste, rasa muak giler. Pastu, mahal pulak tu sebab beli itu aje. Baik I buat sendiri kan🙂. Now kalau lah dapat ngendeng2 dengan pekerja KFC kat M’sia kan best! Boleh lah I korek rahsia recipe coleslaw diaorang so bolehlah I melantak coleslaw tu kat sini.

Minced kebab tu pulak I guna recipe burger from here but I shape it bentuk oblong aje sebab nak bagi fit in with the hot dog roll, hehehe. I think I definitely tak boleh kerja kat McD sebab tak pandai shape the burger jadi bulat2! wehehehehe…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: