>Lamb yiros

>

Wahwahwah….. tak sangka betul, ramai gak ye yang berminat dengan hat Miss 6 tu, hehehehe. Mentang2 lah I guna kain pink dengan bunga rose ala2 English style, terus ramai yg minat🙂. Nenek The Little Misses kat kampung tu pun tergoda tengok hat tu and dah mintak suruh I buat 1 untuk dia, hahahahaha😉.

Tapi kan, kalau Nenek pakai hat tu kat dapur, rasa2nya Atuk akan geleng2 kepala tak? wehehehehehehe…..

Kain pink ada bungar rose tu kain leftover from a bag I made for Miss 6 for school. I beli kain tu kat bahagian langsir masa dia tengah sale! So, kiranya tu kain langsir lah kan🙂. Kain dia tebal sikit and cantik sangat2 pulak I rasa, tu yang I beli buat a chair bag for her. And then ada lebih sikit2, I buat lah the band for the hat. Tapi cuma Miss 6 and Miss 11’s hats aje nanti yang ada band guna kain tu sebab tak cukup utk nak buat for the other guests. Birthday girl and kakak dia mesti dapat hat yg special sikit kan😀.

I think I should make a chef’s hat and an apron for me too. Sebab apron yang I ada sekarang ni dah 6 tahun usia dia, it’s about time I make a new one for me kan. Last year I thought of making an apron each for all my makcik2 masa we all balik M’sia for the kenduri tu. Tapi, sebab buat flower girls dresses pun makan masa berbulan2, terus lah tak sempat langsung2 nak buat aprons tu. Frust sangat2 masa tu sebab tak dpt bagi home-made presents to them. Tu lah kan, sape suruh perangai lembab macam sloth! hikhikhik….

But for dinner tadi, I tak lembab, macam speedy gonzales ada lah😉. Miss 6 ada after school program tadi so sampai rumah pun dah lambat. But dalam hati teringin nak makan Greek Lamb Yiros but lamb tak marinate lagi. So, sampai aje rumah tadi, terus marinate the lamb dgn grated lemon, garlic, thyme, oregano, lemon juice, olive oil and salt n pepper. Patutnya marinate overnite but dpt marinate about 30 minutes aje tadi.

Then buat garlic sauce, shredded some lettuce, sliced some tomatos, sliced some onions untuk di makan dgn yiros ni. Yiros ni lebih kurang kebab lah but Greek version, hehehe…..

Then grilled the lamb chops and chopped up the meat. And voila…..

Our lamb yiros for dinner.

IMG_4660

I nak ambik gambar nak bagi nampak isi dalam tu. But bila I letak kat piring, susah nak zoom to the filling. Pikir punya pikir (while my tummy was grumbling loudly because it was so hungry) I pun just grabbed a cup and stood the cut yiros in the cup, hehehe. The Other Half and Miss 11 tak minat the photos I took of the yiros in the cup but oh well…. I’ll think of something better some other time when my tummy is not growling for food!

IMG_4668

The lamb yiros in the cup🙂. Baru lah boleh nampak keratan rentas the grilled lamb pieces, tomato, shredded lettuce and if you look closely, you might be able to see the onion somewhere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: