>Berbuka dengan nasi :-)

>

Alhamdulillah, another day completed by Miss 11 and The Other Half. Miss 11 balik sekolah tadi kata she’s hungry, not thirsty. I guess that’s what happens when you fast during the colder months, you get hungry quicker. And the hunger gets stronger at home because you know there’s lots of food at home kan. Bukak fridge, ada food, bukak pantry, ada food🙂. Luckily, she’s not the type yang asik bukak fridge aje tu.

Speaking of food, there will be a Multicultural Week at The Little Misses’ school next week and I’ve volunteered myself to make something traditional for the class. Dari minggu lepas lagi I pening fikirkan nak masak apa yang represents Malaysia and will be eaten by the kids at the same time. Yang pedas2 ni, memang tak kan di makanlah so nasi lemak and rendang are out. And then yang weird sangat pun won’t be eaten by the kids so paru goreng or sambal petai or kerabu perut are out (macamlah I tau masak paru goreng or kerabu perut tu, muahahaha). I ingat nak buat karipap yg senang tu aje but Miss 11 kata they are too common. And she suggested kuih lapis. I said to her, itu pun quite weird jugak sebab kenyal2 macam tu. She said, “Mum, even someone who’s fussy like me loves the kuih lapis. Of course the other kids will like it.

The problem nya sekarang, I buat kuih lapis ni baru 2-3 kali seumur hidup so it might not turn out that great. Buat malu kaum aje kat depan budak2 tu nanti kalau kuih I tak cantik kan, hehehe.

Kuih apa ye yang senang, sedap and mudah diterima tekak anak2 Mat Saleh ni and melambangkan Malaysia?

Poning palo makcik nak mikir! Dah lah masa tu tengah puasa, hish…..

Malam ni, I tak buat kuih sebab badak and choc cake from semalam ada lagi. Sape lah larat nak menghabiskan 12 ketul badak saiz XXXL tu semalam🙂. Nasib baik The Other Half tersangat lah minatnya kat kuih ni (baru first time dia makan and terus jatuh cinta you!) so dengan rela hati dia makan 3 ketul sekali gus! I takut lepas ni badan pun akan ikut ala2 badak tu jugak, wahkahkahkah…… I rasa I kena sentiasa ada stock tepung pulut kat rumah ni kan, hikhikhik….

Since tak buat kuih for buka puasa, I masak lah something heavy for dinner. I made chicken maki sushi and japanese style lauk n rice.

IMG_4746

I lagi suka makan the japanese rice with lauk and sayur n nori tabur kat atas nya instead of di gulung. But The Little Misses lagi suka digulung so I buat lah yang gulung for them. The Other Half pulak, dua2 dia taram so dua2 pun I bagi ke dia, hehehe….

IMG_4750

I marinated the chicken breast in ginger, garlic, soy sauce, oyster sauce, BBQ sauce, kicap manis, salt n sugar. Makan dengan stir fry beans n carrots.

I used to hate kacang buncis masa I kecik2 dulu sebab dia ada bau and rasa semacam. Actually sampai sekarang pun memang tak suka sangat2. Bila sampai sini, I memang tak makan any beans at all sebab ingatkan I ke kacang buncis ni. Until one day, I wanted to try masak stringless beans (sebab kesian kat The Other Half yang suka beans but dah lama tak makan beans). For me, rasa dia lain dari kacang buncis, more like kacang panjang a bit, so tersangatlah bolehnya tekak I menerima. So, sekarang ni, asik2 masak stringless beans aje, hehehehe…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: