>Kuih cara, jemput2 udang and nasi lemak

>

Arrggghhhhh, teramatlah malasnya nak mengupdate blog ni. Pergi jalan2 blog orang lain, tengok sedap2 and macam2 jenis juadah berbuka. Tu yang buat lagi malas nak update sebab semalam memang tak masak yang special langsung sebab I tengah malas nak masak, hehehe. Kesian kat Miss 11 and The Other Half sebab kena makan choc cake and badak yang still ada balance lagi tu semalam🙂.

Tadi kat Masjid ada gerai Ramadhan. I dah siap bawak camera sebab kononnya nak tunjuk kat you all semua yang kat Perth ni pun ada gerai Ramadhan tapi sungguh lah rasa termalunya nak ambil gambar tadi, hahahaha. The Other Half kata, pergi ajelah buat muka tak malu ambik gambar or else you’ll be sorry you won’t have any photos to show tonite. Eh eh leh, macam lah dia tak tau yang bini dia sebenarnya pemalu abis especially bab2 nak mengambil gambar kat depan orang ramai ni! Awww…… hahahahaha… I malu sebab I tak beli anything so takkan mengada2 nak ambik gambar kan🙂. So, takdelah gambar yang I ambil tadi walaupun sekeping! hikhikhik…. Takpe, akan ku usahakan lagi minggu depan, semoga I won’t be shy shy cat lagi!

By the way, thank you so much for all the suggestion regarding the kuih for me to take to the Multicultural Week tu. Actually I tak kisah nak masak kuih apa tu. Yang I kisah sangat2, I have to explain about the food, its significance, its history, its origin and everything that involves the food and the M’sian culture lah to the class. Tu yang I kena cari kuih yang simbolik, old fashion and really represents M’sia. Tu yang poning kopalo eden weh! Kalau kena masak aje, anytime beb! Ini kena buat karangan semua and cari facts lagi, banyak lah cekadak diaorang. Kalau I buat kuih Tahi Itik nanti, baru padan muka diaorang bila I translate the name! Adalah yang terus tak lalu nak telan kuih tu nanti, hahahahaha….

And speaking of kuih, hari ni I rajin buat kuih for buka unlike semalam. I buat kuih cara for the first time. And bakar dalam oven instead of the stove top sebab I takde acuan kuih cara tu. I guna recipe Juns kat Myresipi. Ini link dia. Thanks ye Jun, semua orang suka sangat2 kuih cara tu🙂. But kuih cara I takde rupa kuih cara, hikhikhik…. Takpelah kan, asalkan habis dimakan and disukai semua, I’m happy🙂. Kalau lah I terer buat kuih cara jadi cantik aje, memang dah akan ku buat untuk Multicultural fair tu nanti🙂.

And I buat jemput2 udang as well for buka so ada 1 sweet and 1 savoury kuih for buka.

IMG_4760

Tengoklah kuih cara I, orang lain punya, cantik aje terbentuk. I punya, semua pecah2 giler sebab I bubuh gula melaka sikit nya banyak ke dalam tu! But everyone likes the extra gula melaka filling🙂. Siap boleh sedut gula melaka tu sebelum gigit the kuih, hahahaha.

And then I buat nasi lemak for dinner sebab The Other Half beria nak makan nasi lemak. Orang itu kan, kalau puasa, memang macam2 mengidamnya, kalah orang mengandung. Sebab I nak jadi bini mithali, kadang2 I turutkan jugak lah mengidam dia tu, hikhikhik….

IMG_4767

IMG_4773

Tengoklah nasi lemak we all ni, siap ada tempe goreng lagi tu! Jangan tak caya😛.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: