>Balik sekolah naik bas….

>

Hari ni is the day that I have to take the Malaysian food to school as part of the Multicultural Week program. And I have decided to make kuih lapis and jemput2 udang. Miss 11 beria suruh I buat kuih lapis and I ingat nak buat lapis kaler merah and white so ala2 bendera Malaysia tapi kaler merah dah habis so kenalah buat guna pandan paste jadi belang hijau putih lah😀. Jemput2 udang pulak sebab I tau most people aka Mat Saleh will love it. My FIL memang suka giler2 kat jemput2 udang ni, he can eat a lot of it! Cuma Mak Mentua I aje lah yang muncung kalau Pak Mentua I makan banyak2 sebab konon2 jaga kesihatan, hikhikhik…..

So, I’ll be making the kuih lapis this morning sebab kalau tak jadi cantik lapisnya, sempatlah I nak buat kuih lain untuk bawak to school this afternoon🙂. Speaking of cantik, I tried buat kuih tepung pelita semalam. Rasa dah sedap sangat2 tapi rupa memang out sungguh! Maybe I letak air gula dia banyak sangat kot, so macam terapung2 aje lapisan hijau and santan tu, tak cantik flat😀. But both The Little Misses didn’t like it. I guess they don’t like the texture yang lembik2 gitu. But The Other Half suka sangat2 (I wonder apa aje yang dia tak suka ye, hehehe). He said that Ramadhan kali ni I hidangkan kuih muih baru for Iftar. Baru aje 6 hari puasa but I’ve made 3 ‘new’ kuihs in my repertoir and he happens to like all of them, hehehe. First time I buat badak berendam, kuih cara and tepung pelita. Sikit sikit, lama2 jadi bukit lah kan. Pasni, I boleh try buat 1 new kuih every few days, but yang senang2 aje lah. Malam ni I tak payah buat kuih since I’ll be making kuih lapis for school, so simpan sikit lah untuk buat buka🙂.

Back to the title of this post, semalam, we had our first balik sekolah naik bas! We had to take our car for its 6-monthly service. Selalunya the car will be ready by 2 so sempatlah we all nak gi ambik The Little Misses at school but semalam, there was a problem with the throttle so it took a bit longer to fix it. So, I lah yang kena naik bas from home to school and then bawak budak2 tu naik bas from school to home. But, since our house ni not in the school zone, so takdelah bas yang direct from home to school. Kenalah tukar 2 bas but The Little Misses really enjoyed the experience, hehehe. The bus trips themselves didn’t take long tapi nak menunggu  the first bus and the connecting bus tu yang lambat sangat. Selalunya, kalau naik kereta, we would have been home before 3.30 but semalam, pukul 4 petang baru sampai rumah. Pastu kena jalan jauh lagi from school to the bus stop and from the bus stop to the house, hehehe…. Luckily it only rained while we were in the bus. Miss 6 said sambil grinning, “They don’t have seat belts in the bus Mummy!” Ye lah kan, from baby till now, memang sentiasa ber seat belt everytime she gets into the car so bila takde seat belt, rasa lain macam aje lah bila duduk, hehehe….

Alamak, I better get back to making the kuih lapis or else tak sempat siap before pergi school….

Our buka puasa last nite was murtabak segera with tepung pelita and chocolate cake (khas untuk Miss 11). I tak ambik gambar tepung pelita sbb memang betul2 tak cantik, hehehe….

IMG_4796

Murtabak segera recipe Minami fr MyResipi. Ini link dia.

IMG_4798

Ini pulak simple choc cake, I guna recipe from here.

And our dinner pulak, I buat nasi goreng. I used nasi biryani leftover from a week ago. I memang simpan all leftover nasi in the freezer so bila nak guna tinggal defrost and reheat. Nasi biryani tu memang dah ada perencah dalam nya but I tambah kicap manis, sos tomato, diced ayam goreng, garam and bawang masa menggoreng tu so tukar jadi nasi goreng ayam🙂. And makan pulak dengan leftover sambal ikan bilis, tempe goreng, telur dadar and keropok. Jadi a completely different meal! hikhikhikhik…….

IMG_4809 

IMG_4805

Tu lah nikmatnya bila kita freeze all the leftover rice. Bila tengah tak tau nak masak apa, boleh magic kan meal nasi biryani jadi meal nasi goreng! And rasa nya pun berbeza, muahahahahaha…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: