>My weight and the fasting month

>

Is it considered cengkelat or cheating if you only weigh yourself at 4 pm during the fasting month?😀. Kalau I weigh myself lepas iftar, sure bacaan tak betul kan sebab perut masa tu tengah kenyang from all the food. Kalau weigh myself in the morning pun sure tak betul sangat kan bacaan nya sebab the food from sahur. Hehehehe…..😉.

I’ve decided to only weigh myself at 4 pm sebab masa ni my body’s lacking in fluid and my tummy is empty too so memang seronok sangat lah bila melihat the numbers that appear on the weighing scale. Dah lama I tak nampak that number materialising, memang seronok habis, hahahaha…. But I know I’m just deluding myself kan🙂. Takpe, bagi lah chance I perasan dah slim balik macam dulu2, hahahaha….

Pagi tadi at 10.30, Miss 6 sibuk mengadu perut dia lapar sangat2 and rasa nak makan sangat2. Padahal dia bangun sahur. I was like, “it’s only 10.30 in the morning. I think it’s because you are not doing anything, that’s why you think of food all the time.” I suruh dia occupy her time with playing, baru lah lepas tu dia tak mengadu lagi and dapat puasa sampai habis waktu🙂. I guess bila weekend duduk rumah aje, so asik terpandang dapur aje lah and all the food associated with kitchen kan, tu yang asik lapar aje.

Ini muka budak yang asik mengadu lapar pagi tadi, hehehe…. Kalau weekend and tak keluar rumah, The Little Misses memang takkan mandi until dah nak maghrib macam tu. Lagilah masa tengah Winter sekarang ni🙂. Tu yang serabai aje muka and rambut.

IMG_4846

And since tak keluar rumah langsung hari ni apart from The Other Half pergi voting pagi tadi, I pun try lah my hand at making roti canai🙂. I ingat nak buat roti jala and kari ayam but The Other Half tak minat sangat nak makan roti jala for dinner so dia mintak roti canai. Dah dia mintak roti canai, I pun terus tak jadi lah nak buat roti jala, tukar arah jadi roti canai pulak.

Speaking of voting ni, hari ni Australia has its Federal Election. And The Other Half kan OZ citizen so kenalah dia gi vote. So, dia bawak lah the other OZ citizen in this house i.e. Miss 6 to the polling booth🙂. Ye lah, kena lah kenalkan dia to the polling booth from young kan, so bila dia besar nanti, tak lah jakun sangat. It is quite funny that everytime The Other Half votes for his chosen party, mesti the opposite party yang akan win that seat. It has happened a few times lah. So, tu yang I said to him that if he wants his favourite party to win, he has to vote for the opposite party! It is quite fun watching the vote counting on tv now.

Semalam I made apam gula melaka Che’iza, recipe dia kat sini ye. And I buat 1 loyang so banyak lah yang lebih lagi. Kat dalam fridge tu, masih ada lagi a bit of tepung pelita left, a bit of kuih lapis left and some more apam gula melaka. I think I should stop making any more kuih for the next few days kan until all the kuih’s finished. Since kuih manis masih banyak lagi, I cuma buat savoury kuih aje lah tadi. I made sardin roll for us biggies and sausage bread roll for the kiddies.

IMG_4850

I thought The Other Half tak minat sardine roll ni, rupa2nya dia cakap sedap! Habis my bahagian pun dia bantai jugak! hehehe…

And for dinner, we all makan home-made roti canai (yang Mummy tiba2 tersangat lah rajinnya nak buat, hahaha) with dhal curry and chicken curry.

IMG_4861

Ini my plate. I buat special roti telur untuk I, orang lain dapat roti kosong aje, the cook dapat roti telur, hehehe. I guna recipe roti canai Joayee from Myresipi jugak. I memang tak pandai tebar so I pakay tray bulat aje and tarik perlahan2🙂. Jadi lah untuk makan sendiri kan! Macam mana nak kekalkan that magical numbers on the weighing scale tu kan if makan banyak masa buka puasa, hehehe…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: