>Mengemas di bulan puasa

>

Bulan puasa ni kan, tak tau nak update pasal apa and tak tau nak karang cerpen pasal apa. Balik2 asik cerita and tayang gambar our buka puasa food aje lah kan🙂. Kalau cerita and tayang gambar I baca quran kang ada pulak yang kata saje je berlagak, hehehe😉. Nak cerita pasal orang2 tertentu dalam hidup I, bulan puasa tak baik menganyam ketupat kan😛 (padahal banyak cerita boleh dianyam ni, muahahaha).

Cerita pasal nak pindah rumah ni pun ok jugak kan? We’ve already booked the removalist for Friday the 17th which is basically in 3 weeks time, memang betul2 seminggu lepas Raya lah. The packers will come to our house on the 16th to pack all the stuff that I don’t want to pack like all the fragile stuff (most of the kitchen and dining room stuff) and the electricals. I cuma akan pack the clothes, books, toys, linen and the knick knacks. But I have to wait for them to send the packing boxes before I can start packing. So, sekarang ni my time is spent trying to kemas everything by throwing out all the small things that occupy a lot of the storage space.

Like tadi, I kemas our walk-in pantry. I sedih sangat2 masa kemas walk-in pantry ni tadi sebab I will miss this storage space tremendously bila dah pindah nanti sebab kat rumah baru ni, the kitchen storage space is so so tiny. Tak tau lah mana I nak letak all my kitchen gadgets nanti :-((.

DSCF8125

Tengok lah my pantry ni, jammed-packed dengan segala macam benda. Padahal I ambil gambar ni lepas I kemas and throw away a few things! My hubby kata, kalau tetiba ada perang, memang tak kan lapar lah we all, hehehe. Some dry food I letak kat dalam pantry ni and the rest I letak kat dalam the other pantry yang choc-a-block as well. Kat rumah baru nanti, cuma ada kitchen pantry aje, takde walk-in-pantry ni.

Psst… jangan tenung lama2, takut nanti ada yang meroyan tengok barang2 kat pantry ni pulak😉. I rasa kan, kat setiap room kat rumah ni (except the bedrooms and the bathrooms) ada kitchen gadgets. Segala drawers yang free and unoccupied, I akan isi dengan entah hape2 yang I terbeli masa sale😀. Ye lah kan, better beli masa tengah sale kot2 mana tau, I nak buat giveaway for a lucky reader kan, so better beli the hadiah awal2, hahahaha….

Malam ni for iftar, I told The Other Half yang from now on, we’ll buka terus dengan dinner instead of makan kuih. Sebab bila dah buka dengan kuih ni, nanti semua orang tak larat nak makan dinner lagi dah and terbuang aje most of the time. Tu yang balik2 asik kena recycle our dinners aje. Kalau terus makan dinner masa iftar, I know that it will be eaten sampai licin and kalau lapar lagi lepas solat, baru lah makan kuih muih or dessert.

So, our dinner/iftar tonite, I made

IMG_4913

Beef schnitzel with curly fries, corn and salad for The Other Half and The Little Misses while untuk I pulak, I buat

IMG_4917

I was trying to make vietnamese beef pho with rice noodles but sebab dah lidah and tekak Jawa kan so tertukar pulak ke kuey teow sup with everything, hehehehe…. Banyak sangat benda2 on top of the noodles sampai tak nampak the noodles nor the soup😦.

And for after dinner kuih, I made jemput2 pisang.

IMG_4908

Macam mana nak bagi jemput2 pisang jadi cantik menawan untuk di ambil gambar ye? My jemput2 ni jenis yang tak pakai botox, kerepot, hihihihihi…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: