>A sneak preview of the house

>

Hari ni seronok rasa sebab sempat buat 2 jenis biskut raya. Tapi tak boleh tayang sebab memang tak menarik langsung2 rupanya, hehehe. Takpe, I buat untuk makan sendiri so tak lah segan sangat bila nak masuk dalam mulut tu🙂. I denagn biskut ni kan, memang tak ngam lah, I suka makan and boleh buat, tapi the end product memang tak menarik di mata😦. Tu yang I malas buat biskut ni, beli kat kedai lagi best. Sape nak makan biskut Arnotts masa Raya, bolehlah datang rumah I nanti, hahahaha😉.

Oh ye, ada ramai jugak yang mistook my themed open house tu. Maksud I, I nak masak food berdasarkan apa yang I can find in the freezer and the fridge and the pantry sebelum I kena kosong kan all the fridges and pantries for the move. Bukan I nak hidangkan leftovers, hehehehehe. Dalam freezer I tu still ada macam2, contohnya, frozen berries, cream cheese and shortcrust pastry that I can turn into tarts for the open house, the filo pastry for me to use to make baklava, poloni and loads of cheese I can turn to pizza, all the frozen seafood/crab balls/fish cakes/tofu that I can turn into seafood laksa. Lebih kurang gitu lah kiranya. So, instead of me buying more groceries to make Raya food like rendang, nasi impit, kuah lodeh, ayam masak merah, I can cook my usual western/asian style dishes for the open house. Tepung beras and tepung pulut banyak lagi dalam pantry tu so bolehlah I buat onde2 or tepung pelita kan. Ok tak macam tu, lain dari yang lain kan?😀.

Kat dalam pantry I tu pun ada bermacam2 tin yang isi nya entah apa2 and ada macam2 spice pastes that I have to use up. Kalau boleh, I nak lah reduce the amount of bahan2 makanan yang the packers have to pack. Malu weh sebab nampak macam I ni hoarder aje sebab segala macam tok nenek bahan ada dalam pantry tu, hehehe. Less things for them to pack, less money for us to pay, betul tak😀. Kiranya sekarang ni pun I tengah dalam proses mengosongkan pantry lah. Tapi nampak macam masih tak berkurang pulaknya, hehehe…

I nak tunjuk a sneak preview of our new house. Ini gambar yang the real estate agent ambik to show prospective buyers. But I’ll just tunjuk the front and the back aje lah ye sebab gambar2 inside the house still penuh dengan the current owners’ stuff.

new house 1

This is the front lawn. The Other Half dah berangan2 nak tanam pokok buah kat tengah2 lawn tu ganti that lone tree. I think kat tepi rumah tu pokok roses kot yang the current owner tanam. Probably I’ll keep that (if they leave them there lah🙂). But I ni tak reti jaga pokok rose, mau lah semua mati terus bila we all take over nanti, hahahha.

new house 2

Ini the backyard. It’s big enough for our small family. This is big compared to our present backyard yang so tiny! And the best part is, it’s got a vege patch right next to the shed. And I think they’ve planted some fruit trees as well. Bonus for us🙂. Nanti my parents datang sini in October, sure diaorang akan happy nak bercucuk tanam dengan cucu2 diaorang tu while Mummy jadi mandur, hikhikhik….

Tak sabar pulak nak pindah bila tengok gambar2 ni😀.

For Iftar/dinner malam ni, I made sausages with chips and salad and corn. But untuk Miss 6, I buat lamb chop instead of sausages sebab pagi tadi bila I tanya dia nak makan apa for break fast, dia terus kata nak makan lamb, hehehehe. She loves lamb and memang dia makan a lot of the lamb (Daddy ‘terpaksa’ habiskan the rest of her chop, hehehe).

IMG_4920

It’s really good terus makan dinner masa buka tadi, sebab tak lah terover makan kuih muih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: