>Op Cendol

>

Dah 18 hari we all berpuasa, cepat aje terasa masa berlalu. Sekarang ni dah nampak semua orang sibuk buat project Op Cookies kat rata2 blog and dah ramai yang start dengar lagu Raya. I tak pasang lagi lagu Raya ni sebab asik terlupa aje nak dengar🙂.

Pagi semalam pun I buat project jugak, I buat project Op Cendol. Orang lain semua dah puas makan cendol and dah puas buat cendol, I baru nak mula buat cendol, hehehe. Sebab I banyangkan dalam hati yang agak lama nak buat cendol ni, tu yang asik tangguh2 aje nak buat. And another thing, kat sini tengah Winter kan, tu yang tak terasa sangat2 nak makan cendol but it’s been quite warm for the past week especially semalam, tu yang tekak pun tetiba gatal sangat nak merasa cendol🙂.

Rupa rupa nya senang aje nak membuat cendol ni ye especially if you have this…

IMG_4927

Hikhikhik….saje je nak menunjuk yang I ada acuan muruku😀. Ni sebenarnya acuan Mak I yang dah bertahun2 dia beli but biasalah I kan, bila balik M’sia mesti bukak gerobok dia sambil mengendeng2 her kitchen gadgets😀 (especially yang tembaga macam ni and sudah tentu mahal). And Mak I mesti rasa kesian kat anak dia yang duk oberseas and susah nak cari benda2 macam ni, so for sure nya akan sedekahkan benda2 yang I dah ngendeng tu, heheheh….

Tengok betapa lah senang nya nak buat, sampai kan Miss 6 pun boleh buat cendol😀.

IMG_4932

I guna recipe yang gunakan tepung beras semata2. Dia tak kenyal sangat but still rasa macam cendol bila makan. I ambil recipe kat sini, thank you kat empunya recipe sebab bagi recipe yang enak ini🙂.

IMG_4939

Ini pulak cendol yang dah jadi. But nak jadi cerita, I dah kehabisan red kidney beans and I suruh lah The Other Half gi beli. Dia gi kedai lebanese cari red kidney beans ni and dia jumpa lah 1 can with ‘red kidney beans’ on the can. But gambar memang sikit pun tak macam red kidney beans. But dia beli jugak sebab dia kata dah besar2 tulis red kidney beans on it.

Bila I telek2 the can, I found out that it’s haricot beans bukannya red kidney beans! So, dengan sedih hatinya semalam, we all makan cendol guna haricot beans, hahahaha. Nasib baik lah rasa dia a bit similar. That’s what happens when you ask a man to do your job😉.

But ter fullfilled jugak lah my yearning for cendol! I said to The Other Half, Raya ni boleh lah hidangkan cendol kat orang kan sebab dah terer buat, hahaha😀.

And for dinner pulak, I made rissoles/burger with roast potato and coleslaw.

IMG_4942

Ini pinggan The Other Half, dia suka double patties😀. Tapi, I buat kecik2 aje pun the meat patties.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: