>Pening fikir nak masak apa!

>

Pagi tadi lepas sahur I busy lah, sebab tu tak dapat nak update N3 baru🙂. Nak tau busy buat apa? Buat cookies yang di minta dek The Other Half and also Miss 11. The Other Half requests Belgian biscuits for Raya while Miss 11 mintak I buat choc chip cookies. Ye lah kan, diaorang pun puasa jugak so takkan lah nak buat biskut yang I aje yang suka kan. Nasib baik lah choc chip cookies tu senang sangat2 nak buatnya kan so dengan rela hati I buat. Belgian biscuits ni adalah leceh sikit nak buat sebab nak letak jam filling, icing and jelly crystals on top. Tapi sebab nak dapat gelaran isteri mithali, buatlah jugak dengan hati yang ceria, hahaha…. I said to The Other Half yang rasanya the Beligan biscuits tu akan habis di makan dek dia before Raya and he agrees with me. Kena lah buat biskut lain nak dekat2 Raya nanti……

Sekarang ni tunggu request from Miss 6 aje. I wonder what cookies she would ask for since she likes everything, hikhikhik…

The closer Ramadhan gets to the end, the harder it is for me to think of menu berbuka puasa. I rasa perasaan semua cooks at home pun lebih kurang jugak macam I kan. Sometimes, it took me the whole day dari lepas Subuh to about an hour before Iftar to come up with that night’s menu! Kadang2 tu, lepas aje Iftar that nite, I dah tanya The Other Half esok nak iftar apa, hehehe. Kalau bukan bulan puasa, tak lah teruk macam ni kan😀. Probably sebab nak fikir nak buat kuih apa, nak masak main meals yang mengenyangkan apa, tu yang lama sangat nak fikir.

Last nite, as a last resort, I masak mee goreng aje, hehehe… But I also made murtabak segera and red bean buns just in case ada yang masih tak kenyang lagi lepas tu🙂.

IMG_4961

I buat mini mrutabak segera 6 keping, Miss 11 and I makan sekeping sorang while The Other Half and Miss 6 makan 2 keping sorang (The Other Half sebab double my size, tu yang makan 2 keping but Miss 6 tu kecik lagi dari I, tapi apasal dia makan 2 keping jugak? Kahkahkahkah). I steamed 1 packet of instant red bean buns ( yang size mini tu aje) and ada 9 biji. The Other Half, Miss 11 and Miss 6 makan 3 each.

So, kalau you all terer Maths lah kan, berapa biji kah yang Mummy dapat makan? Hikhikhikhik…

Nasib baik kat sini takde Batu Belah Batu Bertangkup! ;-P

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: