>Produce from the garden

>

Sempena hari Jumaat yang mulia ni, kita tayang gambar bunga lagi lah kan sebab bunga2 ni wangi so memang ngam lah untuk hari Jumaat kan, hehehe…

Sekarang ni, pukul 6 pagi dah terang benderang so pagi tadi bila The Other Half keluar rumah pukul 6.30 utk pergi kerja, memang just nice lah untuk ambik gambar bunga2 ros di laman ku itu. Pastu, baru aje lepas kena siram dengan sprinkler pulak nya, so lagi lah nampak fresh sesangat all the flowers. Memang ada gaya ala2 Cameron Highland lah, hehehe. I pun tadi nampak macam tourist kat Cameron Highland lah, siap dengan camera besar snap sana snap sini. I rasa kan, sure sungguh pelik neighbour neighbour we all sekarang ni sebab nampak I mengusung camera hari2 ambik gambar bunga, kihkihkih….

IMG_5203

Punyalah banyak nya roses yang tgh berkembang mekar sekarang ni sampai tak terpetik2. Sampai layu2 aje kat pokok tu. Dah lah rumah ni memang takde vases so tak bolehlah nak petik banyak2. Kena pergi IKEA lah macam ni sebab IKEA ada banyak vases yang cantik2 and murah2🙂.

IMG_5192

IMG_5196

IMG_5202

I perasan artistic sekejap ambik gambar all the water droplets on the roses🙂.

IMG_5194

I suka roses yang belum berkembang sgt macam ni sebab nampak ayu and lembut aje kan.

 IMG_5198

Masa baru pindah hari tu, we bought 2 lavender plants that we planted among the rose bushes. Harap2nya hidup lah dia. Lavender bush yang we all tanam kat rumah sewa tu, tengah cantik berbunga sekarang. But since we all tanam kat tanah, takkan lah nak korek angkut bawak mai rumah baru kan. So, boleh bye bye aje lah….

Malam tadi I masak sayur silverbeet/ swiss chard yang I petik dari ‘kebun’, hehehe. The old owner left a few healthy silverbeet plants kat kebun tu and since dah lama jugak lah we all tak makan silverbeet ni, malam tadi I masak lah untuk The Other Half.

IMG_5180

We had creamy pasta with sauteed silverbeet in garlic n cream and baked chicken wings.

IMG_5183

Rasa dia lebih kurang bayam lah but bayam lembut, masuk air terus layu. Silverbeet ni kena masak lama sikit especially the stem. Lagi sedap kalau masak dengan garlic, chicken stock, salt n pepper. I nak bagi dia lemak sikit semalam, I tambah cream at the end of the cooking period🙂.

IMG_5205

Inilah rupa the swiss chard/silverbeet. Stem dia ada macam2 kaler or just plain white. Yang sedap, daun2 yg muda lah sebab yang daun tua2 and besar tu a bit tough. Kena masak lama baru lembut🙂.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: