>pekebun sayur gigih menanam

>

Sejak masuk rumah ni kan, I rasa lah, boleh katakan selalu selalu benor we all pergi Bunnings. I rasa kalau we all beli stocks or shares Bunnings, memang dah lama kaya lah kot from the amount of money we have spent there, hehehe. Everytime pergi, mesti ada aje seedlings and pokok and baja and tools yang we all beli. Outdoor setting tu pun beli kat Bunnings aje, hahaha.

And Alhamdulillah lah Mak mentua and Pak mentua I sangat lah bermurah hati bagi gift voucher sempena masuk rumah baru ni. And since diaorang tau yang we all ni memang peminat setia Bunnings, diaorang bagi  Bunnings nya gift voucher yang nilai dia 4 kali nilai gift voucher hadiah besday I dulu tu! Hikhikhikhik. Ye lah kan, sebab 4 orang dalam family ni so dia buat kiranya sorang dapat sama nilailah. Tapi Laki I cakap mungkin sebab mak mentua I tu rasa bersalah bagi I hadiah sikit sangat hari tu, tu yang dia make up for it dengan bagi gift voucher yang mahal sikit this time, hehehe… Sebab hadiah besday dia yang we all bagi ke dia (langganan majalah Better Homes n Gardens untuk setahun) tu dah sampai ke tangan dia tu yang dia terus bagi we all house warming present ni. Memang seronok betul bila dapat hadiah dari diaorang ni sebab tang2 tu jugak we all terus serbu Bunnings, hahaha…..

Tadi pun we all singgah Bunnings lagi to buy compost and some more seedlings. Biji benih yang I beli hari tu I dah semai in a box tapi 2 minggu lagi baru bercambah. I cuma semai 3 lots for each seeds, hopefully bercambah lah semua nya so boleh I transfer ke the vege patch. I kan nak jadi peladang berjaya you! wakakakakaka…

And sedang I gigih menanam the seedlings tadi, sempat gak I suruh The Other Half ambik gambar bini dia tengah tekun menanam😀. Ye lah kan, kena lah tunjuk gambar, mana lah tau kan, ada pulak orang ingat I upah gardener untuk jaga my vege patch tu kalau tak tunjuk bukti, hehehe. Even The Other Half dah bagi I title “owner of the vege patch”, tak ke gempak! Muahahaha… Macam mana lah I tak dapat that title, I tanam all the plants in it (excluding the silverbeet lah ye).

DSCF8199

Sungguh tekun I menanam bok choi kat sepanjang garisan yang dah ditanda itu, hehehe. Ada sape2 nak sedekah kat I topi pekebun sayur tu tak? Barulah nampak sebijik macam peladang berjaya kan, hahahaha.

DSCF8204

After 1 hour of turning the soil, mixing new compost in it and planting all the seedlings, this is the end product. We have set aside some space untuk tanam biji2 yang I tengah semai tu bila dah bercambah nanti. Tadi I tanam bok choi, green bean dwarf variety and sweet corns kat vege patch tadi. Banyak jugak lah yang we all tanam. I tanam 8 batang pokok sweetcorn, kalau hidup semua tu, Alhamdulillah lah sangat2. Best weh kalau dpt sweetcorn supply from our own garden, hehehe. In 3 months time, I’ll show you the progress ye!

So far, the tomato plants, the chilli plant, lettuce, coriander and the cucumbers yang we all tanam minggu lepas, nampak makin sihat. The tomato plant dah nampak mcm nak keluar bunga which makes me happy🙂.

And I also planted rosemary and basil inside pots yang we all letak kat the other corner of the house. Kat rumah lama dulu ada rosemary bushes yang sungguh lah segar nya. I ada ambik cuttings from that old house and just cucuk aje the cuttings dlm tanah kat depan rumah ni. So far, nampak macam nak mati aje all the cuttings, hahahaha. Tu yang I pegi beli a new rosemary plant.

And bila dah sibuk kat garden, masak dinner pun kira tinggal masak frozen stuff aje lah. Meat pies and chips for dinner with sauteed veges.

IMG_5209 

I still haven’t set up my lightbox yet so ambik gambar atas kitchen bench aje lah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: