>No passport, can’t book mah!

>

AirAsia tengah buat sale flight from OZ to KL sekarang ni. Actually dah banyak kali jugak diaorang buat sale ni but setiap kali diaorang buat sale, setiap kali tu lah I tak boleh nak beli tickets. It’s all because passport Miss 7 dah expired since May lagi. So, mana boleh nak book tickets without a legit passport kan. Kalau nak book untuk I and Miss 11 aje boleh lah. But tadi when The Other Half told Miss 7 yang she might not be able to go to M’sia with Miss 11 and I next year, dah berjujuran ayaq mata dia no! Sedih tak terhingga Miss 7 mengenangkan yang she might not be able to go to M’sia with her Mum and sis. Terus lah I tak jadi nak book tickets AirAsia esok and tang tang tu jugak I kerah The Other Half isi the passport application form for Miss 7! Hikhikhikhik. The Other Half kata, tak pasal2, dia yang kena buat kerja lebih malam ni! Form tu dah lama tersadai dalam filing cabinet, cuma we all ni aje yang sentiasa malas takde masa nak isi, hehehe.

Pastu pulaknya, nak apply for passport kat OZ ni bukannya laju macam kat M’sia, ambik masa berminggu2!

First, kena isi borang, pastu kena ambik gambar, pastu kena ask another person who’s an Australian citizen and not related to the child and has known the child for more than a year to sign on the back of the photo to comfirm that it’s the same child as the name in the form. Pastu, kena ask a person to witness the parent’s signature on the form. Pastu, kena call the post office to book an appointment to lodge the application form. (Kat sini, kita lodge application forms for a lot of things kat post office aje bukan kat Dept. of Foreign Affairs & Trade, hehehe). Kiranya Post Office ni multi-talented lah, macam2 dia handle, hahaha.

Pastu, the waiting game begins. Kalau the Dept tak satisfied with our form, it’ll be returned to us and then we have to wait another few more weeks. I tak tau lah apasal konon2nya negara yang dah extra maju ni tak boleh siapkan the passport applications in 1 day macam kat M’sia tu. . Pastu have to go through the Post Office to do it. Kalau it’s really urgent for you to have the passport, then only they’ll let you go straight to the Dept to lodge your form. I guess they say menyenangkan kerja untuk orang2 yang duduk in remote areas to apply for passports, tak payah lah susah payah diaorang nak kena pergi big city to do their passports, they can just lodge it at the nearest Post Office kan.

Esok, baru I nak terhegeh2 bawak Miss 7 gi ambik gambar, hehehe. Nak ambik gambar pun, boleh buat kat Post Office jugak. See, didn’t I tell you yang the Post Office ni multi talented! Hikhikhikhik…..

Ini gambar yang we all guna for Miss 7’s passport yang dah expired tu. Masa ni she was 18 months old. Siksa gila nak ambik gambar dia masa ni, hehehehe. But sekarang the rules and requirements for the passport photos are getting stricter, tu yang we all malas nak ambik sendiri, takut kena reject banyak kali aje nanti.

P4305915

Eh TTM, ada lebih kurang muka Amjah lah cuma tak jelir lidah aje! Muahahahaha…..

Tahun depan I kena balik M’sia sebab Miss 11 will be 12 next year so kenalah buat kad pengenalan Malaysian kan!

Dinner we all malam ni was Western again, we had grilled chicken, potato salad and crouton and sauteed chard.

IMG_5367

IMG_5373

Masa ambik gambar dinner ni, siap gaduh2 lagi dengan The Other Half. Dia dah tak larat nak pegang the light sebab I asik tak puas hati aje dengan the lighting. Pastu I katalah yang I pun tak larat sebab the lighting stand yang patah tu still tak di fixed lagi. Pastu dia kata, buatlah dulu lightbox yang lagi besar tu instead of fikir pasal the lighting. Then I cakap, buat apa I susah2 nak buat my lightbox lagi besar when the lighting problem is still not fixed. Pastu dia jawab, once I dah buat the lightbox besar tu nanti, pandailah dia nak bega2 the lighting. I pun jawab balik, lerr…awat tak bega2 sekarang since I can still use my small lightbox!

The Little Misses dah siap rolled their eyes tengok we all gaduh, Hehehehehehehe…..

Oops, for everyone yang asked for the fettucine recipe, I will write down the recipe in the next few days ok!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: