>A hot hot day for drying kerecek :-D

>

I told you that it’s going to be hot today and it was! It got up to 37°C, jangan tak tau. Dah lah panas, pastu kering pulak tu so memang perit mencucuk2 rasa kulit bila kena keluar ambik The Little Misses tadi. All my plants tadi pun semua nampak layu keletihan aje walaupun they’ve already had a good dose of water pagi tadi from the sprinkler. My Mak jemur kerecek (kuih jawa buat dr beras pulut) dari pagi sampai petang, memang dah kering sangat2. Abah I kata, tak pernah dia dengar orang jemur kerecek 1 hari dah kering, hikhikhik. Dia kata best lah kalau buat bisnes kerecek masa Summer kat Perth sebab tak payah susah payah berhari2 tunggu kering, baru boleh jual. Satu hari aje dah boleh jual, wehehehe.

Tapi, rasanya anak dia ni memang tak kan bukak bisnes kerecek lah in the near future, hikhikhik.

Ingat tak nak keluar langsung hari ni but I kan kerja jadi supir aje so bila Mem besar berhajat nak bershopping, mak supir kenalah turutkan. Nasib baik Mem besar jenis yang suka shopping pagi2 morning, so tak lah panas sangat ronda2 cari barang tadi, hehehe.

Sambil keluar bershopping, sambil tu I ajak dia singgah the butcher’s shop sebab I nak beli paru2 lembu. I dah lama teringin nak makan paru goreng. Selalunya I makan bila balik M’sia sebab I tak tau nak prepare and masak paru ni. So, tadi I beli sekilo and nak suruh my Mak tolong masakkan and then marinate, pastu boleh I freeze them for future use anytime I rasa teringin nak makan paru goreng kan Smile. Terer tak I menggunakan my Mak? hikhikhik Winking smile

And as usual, bila panas2 ni, memang malas nak masak yang berat2 (but my parents still lah kena masakkan nasi kan Open-mouthed smile). I masak roast chicken untuk buat thai roast chicken salad. And then I masak roast potato for The Little Misses and for our side dish. My parents makan the salad with nasi so tak lah rasa lapar sangat kan. My Mak kata sedap jugak makan salad Thai ni dengan nasi macam tu aje, hehehe.

IMG_5831

Thai roast chicken salad. I guna dressing from this recipe. I guna sebijik aje chili, Abah I kata tak pedas langsung! hehehehe.

IMG_5837

Ini dari dekat. Nampak lagi yummy kan! Winking smile.

Talking about something else now…

We’ve had this 1 plant for around 4 years now. Dari cuma sebesar 1 pot kecik tu aje sampai lah sekarang.

Now, this plant looks like this!

IMG_5824

I dah lupa nama plant ni apa. We now call it Cousin It from the Addams Family sebab ‘rambut’ dia yang berjurai sampai ke tanah tu Smile. I pun dah lupa macam mana rupa the pot sebab the whole plant dah surround it fully. It’s been gorgeously flowering for the past week. Cantik sangat we all rasa with it’s purplish pink flowers.

IMG_5826

Ini rupa bunga dia dari dekat.

Anyone knows the correct name for it?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: