>Our garden is growing :-)

>

Hari ni orang kat M’sia bercuti sakan lah ye sambut Diwali Smile. Long weekend lagi, memang joli katak lah ye, hehehe.

To all the Hindu readers of this blog, hope you had a Happy Diwali celebration today with family and friends. Teringat lagi masa sekolah rendah dulu, kalau masa Diwali (masa tu still panggil Deepavali), memang akan meronda dengan kawan2 sekolah pergi beraya ke rumah our Hindu school friends. Banyak rumah yang we all pergi, memang kenyang lah makan all the yummy food Smile. Pastu, our next door Hindu neighbours (dari we all kecik2 sampai lah we all pindah ke Ijok) pun celebrated Diwali ,so we all memang akan dapat all these gorgeous sweet treats from them. My kakak and I lah yang akan menghabiskan all those sweets. Sungguhlah sedapnya! Tu sebab sampai sekarang, we all memang minat giler2 kat Indian sweets, hehehe.

Yang paling I suka is kesari. Kalau pergi Indian grocery shop kat sini, terliur2 I tengok their sweets, rasa macam nak beli semua aje, hikhikhik. Kalau tengah datang mengidam I, I akan pergi beli Baba’s kesari mix kat Indian shop, pastu buat sendiri kat rumah Smile. Pastu, yang melantak nya The Other Half dgn I aje, hahaha. The Little Misses tak minat sangat kesari ni. I suka kesari sebab membesar dgn Indian neighbour. The Other Half suka kesari sebab……  heran I, hikhikhik. Sure sebab terliur tengok I makan agaknya!

Masa we all duduk Port Klang dulu, ada 1 restoran indian ni yang jual sweet treats kat kedai dia. The Other Half and I memang selalu singgah situ untuk beli the kuih muih. Manalah tak makin membesar bagai johan, selalu sangat makan the sweet things, hehehe.

Hari ni I tak tayang gambar dinner. Ramai jugak yang nak tau macam mana rupa kerecek ni. Actually,term kerecek ni orang kampung Ijok yang guna. Kalau kat tempat lain di panggil inang2 atau rengginang. Selalunya kerepek ni colourful tapi Mak I lupa nak letak warna haritu, so cuma kaler putih aje lah our kerecek Smile.

Dia macam kerepek, kalau nak makan, kena goreng dulu until all the butiran beras pulut puffs up.

IMG_5851

Ini rupa dia yang belum goreng. Tapi sebab dah malam kan and I’ve cleaned the stovetop, so tak kuasa I nak menggoreng just untuk ambik gambar, hehehe.

And I nak tunjuk gambar our back garden pulak.

IMG_5838

IMG_5841

Cantik tak buah plum we all ni? Mak I kata, tunjuk kat blog macam lah banyak sangat buahnya, padahal adalah dalam 20 biji aje kat pokok tu, wehehehe. Tak sabar nak tunggu dia betul2 masak so bolehlah we all merasa. Ada a few yang dah jatuh but still masam lagi.

IMG_5842

Ini pulak gambar our corn and tomato plants. Tomato tu patutnya we all trim some of the branches so tak lah sampai menjalar2 everywhere. Tapi bila dah busy dengan benda lain, sampai terlupa nak cut it back, tu yang macam rupa semak samun aje kan. But dah ada a few tomato fruits on them Smile. The plants on the left side of the picture yang berambu ramba tu are fennels. The part yang we eat is the ‘ubi’ part, lebih kurang macam onion lah kot.

IMG_5844

Ini pulak our apple blossoms. dah ada 1 tiny buah apple on the tree. Hopefully, it’ll grow big.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: