>Menu 2 hari raya ;-)

>

We all kat Perth sambut Raya Haji dua hari sebab ada sesetengah Masjid yang sambut Raya semalam sebab ikut Saudi and ada sesetengah masjid sambut raya hari ni sebab tengok anak bulan. Ada tak agaknya yang solat raya 2 kali? hehehehe. But we all 1 keluarga tak pergi pun solat Raya sebab The Other Half ada conference on both days so takde cuti and I pulak malas nak drive pergi masjid bertiga aje dengan The Little Misses. Dah lah dulu masa Raya Puasa kena beraya kat Masjid bertiga jugak so this Raya I decided tak pergi mana2 pun. The Little Misses pun pergi sekolah aje tadi, hehehe.

Semalam I masak mee kari for dinner ‘sambut’ Raya hari Selasa and hari ni I masak nasi tomato, rendang daging, paru goreng, korma ayam and acar timun untuk ‘sambut’ Raya hari ni. Kenalah masak something special kan sebab bila orang M’sia tanya, “masak apa untuk Raya?” bolehlah I jawab, “Alah masak simple2 aje. Masak nasi tomato, rendang daging, paru goreng, korma ayam and acar aje!” Hahahaha… mengalahkan nak kenduri, punyalah banyak lauk Smile. Padahal yang nak makan nya cuma we all berempat aje, hehehe.

Sebelum I tayang lauk, I nak tayang dulu gambar our produce from our kebun.

IMG_6145

Ini plum yang dah masak. Pokok plum nya besar tapi buahnya cuma 16 biji aje! Maybe sebab we didn’t prune it so all the energy had gone to making more leaves and new branches instead of making flowers and fruits kot. Dah lah berbuah cuma setahun sekali aje, pastu cuma 16 biji, memang sungguh tak patut, hahaha.

But the taste was really really sweet (except kulit dia lah yang memang a bit masam) so tak lah The Other Half rasa nak tebang the pokok Smile.

IMG_6159

Ini pulak our first cucumber. Dapatlah I buat acar guna timun dari kebun tadi, hehehe.

Our ‘raya’ dish malam semalam, mee kari laksa.

IMG_6157

IMG_6154

Our chicken kari laksa. Dah lama betul tak makan ni, last sekali makan masa buat open house masa Raya dulu so kiranya 2 bulan lah tak makan kan Smile.

And ini pulak baru lah betul2 macam lauk pauk raya kan, nasi tomato and the gang (but I think I terbagi nasi tomato tu silap gang kot).

IMG_6162

I tak ambik ayam korma sbb tak cukup pinggan, hikhikhik.

IMG_6167

Dah nak dekat setahun I tak makan paru goreng ni. Nasib baik lah Mak I datang sini, dapatlah I suruh dia masakkan untuk I banyak2. Kalau tak, memang kena tunggu balik M’sia lah baru makan, hehehehe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: