>A curse or a blessing?

>

Boleh katakan most of the girls on my maternal side of the family are ‘cursed’ with the Ijok Jawa genes (or is it a blessing in disguise?)

Doesn’t matter how thin we get, our thighs and calves remain large (in comparison to the rest of the body). And when we gain weight, that’s the first place all the annoying lemak2 will go to! So, kalau you all envious tengok we all kurus with flat tummies, cubalah tengok our legs then, mesti you all tak envious punya lepas tu, hahahaha.

Kalau tengah gemuk pulak, tak payah lah bayang kan the size, memang memberikan nightmare aje! Kalau kita berlari atau menari,  and then berhenti, peha tu still bergegar lagi after a few seconds, hikhikhik.

I remember Mak I cerita yang once upon a time, one of my aunts pergi jumpa doctor bila dia sprained her knee main netball. Doctor tu terkejut giler tengok the saiz of the ‘bengkak’ on her knee and terus bagi dia MC 4 hari. Pastu my Aunt katalah, “Itu baru tengok sebelah, kalau dia tengok lutut lagi satu, mau dia bagi MC seminggu terus!” Lutut dia tak bengkak pun, memang saiz dia macam tu, muahahahahaha…..

Bila ada baby perempuan lahir, one of the first things we all tengok will be the size of the calves, thighs and knees. Kalau the baby girl is ‘cursed’ with balak-sized thighs and calves, the mothers all will nod and sigh and sama2 geleng kepala and say, “poor her, the Ijok genes are too strong….” hikhikhikhik….

The girls yang terselamat dari the curse memang senyum memanjang aje bila ada get together but they are the minority definitely. Kiranya macam they are the ‘outsiders’ lah Winking smile.

So, when The Other Half kata my thighs makin mengecut and my calves makin terbentuk, can you imagine betapa kembangnya vontot I ini? Heeeeeeeeeeeeeee……

But we are blessed with pinggang ramping. So, even when we are at our gemukest (bahasa baru ni Winking smile), we still have gorgeous waist, hehehe.

Tu yg kalau nak beli pants/jeans, tak boleh beli skinny jeans sebab memang tak kan lepas part betis and peha. Part pinggang lepas tapinya, hahaha. Kalau nak beli skinny jeans or pants, kena beli saiz ikut betis and peha so the pinggang will be a bit gedebeh lah and memerlukan khidmat tali pinggang. Tu yg kadang2 susah nak cari pants and jeans yang cantik for us. And kalau dah jumpa, pakai sampai koyak, hehehee.

So far, I tak tau whether Miss 11 ada genes ‘kaki besar’ or not. Kalau tengok dia masa baby, memang sebijik michelin tyre baby tapi bila dah besar ni, dia boleh pulak pakai skinny jeans. Miss 7 pulak memang dah sahih2 ikut sebelah I lah, skinny jeans and dia tak ngam langsung, hahahaha Open-mouthed smile.

Now…if only some of the fat cells on the thighs and calves nak migrate pergi my chest region, kan ke best! hakhakhakhakhak…..

Maybe sebab ni kot I lagi suka makan peha ayam dari dada ayam, hehehehe….

And our lauk tonite is ayam again.

I made baked honey mustard plus a few other things chicken. Don’t ask for the recipe sebab I letak macam2 tadi mengikut citarasa I. I letak bawang, garlic, ginger, bay leaves, black n white peppercorns, mustard, honey, tomato paste, fresh orange juice, chicken stock, celery, carrot and button mushrooms!

Nasib baik menjadi and rasa dia sedap jugak. Kalau tak, tak berlauk we all makan dinner tadi, hahahaha.

IMG_8046

Ayam tu pun nak posing dengan bunga rose jugak Winking smile.

IMG_8037

I think I overbaked it sampai all the flesh melts off the bones, hehehe.

IMG_8047

I made crusty bread to mop up the sauce.

IMG_8052

Ini pinggan The Other Half. He’s the only one yang suka breast. I cuma akan makan breast kalau dah takde part yang lain or kalau dah di crumbed Smile.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: