>Laporan Makcik Kebun :-D

>

Pendragon tanya I semalam, bila I nak buat laporan Makcik Kebun pulak sebab memang dah lama I tak tayang gambar kebun.

Makcik kebun sekarang still berkebun tapi dah tak serajin dulu sejak The Little Misses mula sekolah balik ni. Ye lah, sekarang tengah panas terik deng deng tu so kalau nak berkebun, kena pagi2 buta atau lepas dinner.

I tau lah I kadang2 terer buat multitasking ni tapi kadang2 tak sempat2 jugak pagi2 buta lepas bangun tidur n solat I nak tukar2 sekejap2 ‘hat’ makcik kantin ke makcik blogger tegar ke makcik cleaner ke makcik aerobics ke makcik kebun ni. Mengah weh!

Yang sempat buat pagi2 buta pun cuma menyiram pokok kat kebun aje. Nak belek2 bunga ros pun tak sempat. Bila dah siap semua kerja rumah and bershopping, dah tengah hari so memang tak kuasa lah I nak keluar beramah mesra dengan pokok when the temperature is 36°-38°C.

Dah lah memang sedia kala legam, ada lah yang makin legam karang. My forearms sekarang ni memang dah legam sebab hari2 drive in the sun. (Maybe I should start following some people pakai long white gloves in the car to avoid suntanned arms, hikhikhikh….).

IMG_8064

IMG_8069

IMG_8073

All from different rose bushes. All in different shades of red.

IMG_8071

Ini pulak memang kaler dia yellow with a tinge of pink. Bila dia in full bloom, memang kembang semangkuk.

IMG_8078

Our no-dig vege patch with cucumber plants and tomatoes. Still kecik lagi Smile.

IMG_8079

A capsicum plants yang tersesat kat vege patch but doing wonderful, hehehe.

IMG_8080

My kangkung yang setiap masa cuba menakluki the lawn. And The Other Half pun asik nag me to trim my kangkung so tak kacau his lawn, hahahahaha….

IMG_8082

Some broccolinis.

IMG_8083

The last 2 surviving apples on the tree selepas the ribut hari tu that made all the apples fall onto the ground.

And now, gambar makcik kebun tengah ‘siang’ kangkung, kahkahkahkah…..

IMG_8057

Psst…ada yang nak pinjam topi I tu ke? Open-mouthed smile

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: