>Facts of life as seen by me

>

Facts of life as seen by me.

Number 1:

-When something is scarce to get thus expensive to buy, lagilah meronta2 jiwa kita nak memilikinya.

The best example for me right now is pisang as in banana. Nak tau berapa harga sekilo pisang sekarang ni? Paling murah I jumpa was $7/kg but usually around $12/kg. I am talking about pisang montel ye tuan2 and puan2, bukan harga durian siam atau harga halia ye. Last year, harga dia was around $2 aje sekilo.

Sejak cyclone and banjir kat Queensland and Carnarvon which are penanam pisang terbesar kat OZ ni, harga pisang melambung2 tinggi nya. Kalau boyfriend or girlfriend you belikan you hadiah pisang, maknanya memang dia sayang sangat2 lah kat you, hahahaha.

(OZ doesn’t import bananas at all because of the banana diseases rampant in other countries.)

You all bayangkan lah saiz pisang montel itu, besar2 belaka kan. So, even though you beli sebiji, you still have to pay around $2 for that 1 biji banana! Kulit dia aje dah harga $1. Nak tercekik I makan pisang $2 tu kalau I beli, baik I beli finger bun kat Baker’s Delight, lagi murah and boleh makan the whole thing, hehehehe.

But tak tau apsal, tetiba I teringin sangat2 nak makan pisang goreng lah, cekodok pisang lah, peanut butter n banana sandwich lah especially bila pisang naik harga ni Open-mouthed smile (Menyampah betul I dengan tekak mengada2 I ni, hahahaha).

The Little Misses pun I dah told them not to ask for banana in their lunchbox sebab mahal sangat2. Banyak lagi buah yang murah2 and sedap2 for them to eat like plums, nectarines, rockmelons, kiwis so memang nak cari pasallah kalau mengada2 mintak banana tu, hikhikhik…

(Mak dia pun terpaksa menelan air liur nak makan pisang goreng so they have to do the same jugak lah Smile with tongue out).

Last year for Sunday School, I selalu sangat buat cakes or cuppies yang berunsurkan pisang but this year, bau pisang pun takde, hehehehe.

Jadi, blog mana2 yang tayang gambar pisang or kuih muih buat dari pisang, memang lah I tak kan singgah! Sape nak lap when I drool? hahahaha…..

Tu sebab lunch we all tadi memang takde langsung banana inside it.

IMG_8485

I masak nasi goreng ayam (not nasi ayam goreng) for lunch tadi and also thai green curry makanan laut Smile.

IMG_8487

The girls makan nasi goreng aje while we had the extra green curry to make it more pedas.

Number 2:

When you lost something, the sure fire way of finding the lost thing is by buying a new one (or at least threaten to buy a new one).

Kat rumah ni, they (as in The Other Half and The Little Misses) seem to be forever losing their USBs. Cari lah bagai nak rak, mesti tak jumpa until Mak dia (why is it always me yang kena pergi beli?) belikan a new one. And then the old one suddenly materialised out of nowhere! Tak ke pelik tu, hikhikhik….

And for a few weeks now, The Other Half has lost his ‘spirit level’ (the gadget that you use to make sure things you want to hang are level). Sungguh kesian kat The Little Misses sebab they can’t have their mirrors hung behind their doors.

Puas lah The Other Half mencari rata2 tak jumpa jugak until lah tadi I paksa/threaten dia suruh pergi kedai beli yang baru. Tetiba, macam magic show, boleh pulak jumpa that spirit level tu!

You rasa kan, kat rumah I ni ada genie yang suka sorokkan barang or anak2 I and laki I cari barang pakai hidung? Open-mouthed smile.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: